Сияйна и еластична кожа, лекота при движение, здрав стомашен тракт и енергизирано тяло. Възможно ли е всичко това чрез обогатяването на дневния ни прием добавки само с една? Категорично отговорът е „да“ и се крие в магичните ползи от приема на колаген.

Сигурни сме, че всеки един от нас многократно е чувал за този белтък, още повече, че приложението му през последните години осезаемо нараства. Какво представлява всъщност той и какви са ползите от приема му върху нашия организъм ще разгледаме в следващите редове.

 


Колагенът е най-богатият протеин в нашето тяло. Изграден от 19 аминокиселини, той играе изключително важна роля при образуването на костите, хрущялите и кожата. Съдържание на колаген се открива също в кръвоносните съдове и зъбите.

Ето защо може да мислим за този протеин като естественото „лепило“ на нашите стави и хрущяли- тази съпоставка, всъщност, не е случайна – думата колаген идва от гръцки – „kólla” – лепило. 

За производството на този протеин , организмът се нуждае и от витамин C, който под формата на аскорбинова киселина се приема от дебелото черво и през кръвоносната система достига до мускулите и органите, където стимулира синтеза на колаген от аминокиселини.

С възрастта производството му постепенно намалява и ние лесно забелязваме резултата от това чрез загуба на еластичност и сухота на кожата, поява на бръчки, увеличаване на болката в ставите и сухожилията, скованост.

Влиянието на всички тези неблагоприятни ефекти може да бъде осезаемо намалено с включването на допълнителен прием на колаген. Неслучайно през последните години той е изключително силно застъпен в козметичната и фармацевтична индустрия, а учените не спират да откриват нови и нови ползи от приема му. Заедно ще разгледаме някои от тях:

 

  1. Намалява болките в ставите и сухожилията

Колагенът подпомага поддържането на хрущяла на ставите. С намаляване на количеството му с възрастта, неминуемо започва да се усеща и по-осезаема болка и скованост в костите. Освен с неразположението, което изпитваме, за съжаление, всичко това е предпоставка и за развитие на дегенеративни ставни заболявания.

Доказано е, че с приема на колаген костите започват да се движат по-лесно и плавно, а в резултат на това и болката в ставите намалява.

 

  1. Допринася за сияйната и здрава кожа

Колагенът е основен елемент на кожата. Той подпомага еластичността, регенерирането и нейната здравина. Съдържащите се в него аминокиселини пък глицин, пролин и аланин помагат на кожата да забави стареенето и допринасят тя да изглежда млада и сияйна по-дълго време. 

 

  1. Намалява целулита и стриите

Една от предпоставките за целулит и стрии е загубата на еластичност на кожата, в резултат на което тя изтънява и целулита става по-видим. С увеличаване приема на колаген, ще възвърнем здравината на кожата и ще изгладим несъвършенствата.

 

  1. Предпазва от сърдечно – съдови заболявания

Колагенът защитава от натрупването на плака в артериите, както и контролира кръвното налягане, което намалява вероятността от инфаркт.

Ползите от приема на колаген не спират до тук. Той допринася за здравите зъби и нокти, подпомага изграждането на мускулна маса, засилва метаболизма, както и намалява усещането за безпокойство и подобрява настроението.

Освен неговия прием, може да включите в менюто си риба, яйчни белтъци, цитрусови плодове, които ще допринесат за увеличеното съдържание на колаген във вашия организъм и по естествен начин.