Болката и сковаността в ставите са проблем, засягащ милиони хора по света, а ефективно и дълготрайно лечение за дегенеративните състояния все още не е открито. Ако и вие изпитвате подобен дискомфорт, то тогава знаете в какво предизвикателство може да се превърне изпълнението на ежедневните задачи. 

 

За щастие обаче съществуват много натурални видове лечения и добавки, които могат да помогнат за облекчаване на болките в ставите и подобряване на цялостното им състояние. Едно такова решение е приемът на добавка с хиалуроновата киселина. 

 

Хиалуроновата киселина е естествено вещество, което може да бъде открито в телата ни. Тя играе важна роля в опитите да се справим със ставния дискомфорт, благодарение на своите “смазващи” и “омекотяващи” способности. Точно и поради тази причина, в последните години добавките и инжекциите с хиалуронова киселина придобиват все по-голяма популярност.

 

В днешното ръководство ще проучим ползите, правилната дозировка, безопасността и ефективността от приема на хиалуронова киселина за здравето на ставите. Независимо дали страдате от артрит, контактни наранявания или просто искате да подобрите ставните си функции, това ръководство съдържа всичко, което трябва да знаете.

Източник на изображението: Unsplash.com

Какво представлява хиалуроновата киселина?

Хиалуроновата киселина (ХК; от англ. hyaluronic acid) е гелообразно вещество, което се произвежда натурално в телата ни. Това е съединение с високо молекулно тегло, което принадлежи към семейството на гликозаминогликаните. 

 

Всъщност тази молекула е жизненоважен компонент както за съединителната тъкан в човешкото тяло, така и за кожата, очите и вътрешноставната (синовиална) течност. Заедно с други дълги вериги от дизахариди, колагенови и еластинови влакна, тя играе основна роля във формирането на матрицата (междуклетъчното пространство) на съединителните тъкани.

Каква е нейната функция?

Молекулярната структура на хиалуроновата киселина я прави способна да се свързва с вода и да образува гелообразно вещество, което помага за задържане на влага в тъканите. Или казано с други думи, основната ѝ функция е да хидратира. 

 

ХК може да свърже огромно количество водни молекули, което да се равнява на от 1000 до 4000 пъти от нейното собствено тегло. Това свойство на органичната киселина я превръща в необходимост не само за ставите, но и за органи като кожата и очите. Тя носи различни предимства, а липсата ѝ - сериозни последствия.

Защо количеството на ХК в тялото намалява с времето?

С напредването на възрастта естественото производство на хиалуронова киселина на организма намалява. Това от своя страна може да допринесе за редица неприятни последствия, едно от които - скованост и дискомфорт в ставите.

 

Този спад в производството на ХК може да е резултат от различни фактори като диета, начин на живот и излагане на токсини от околната среда. И докато винаги е хубаво да елиминираме вредните влияния изцяло, приемът на хранителни добавки за стави със съдържание на хиалуронова киселина и колаген може да повлияе благоприятно на симптомите.

Какви са предимствата от допълнителния прием на хиалуронова киселина?

Допълнителният прием на добавки, съдържащи хиалуронова киселина, може да предостави различни благоприятни ефекти, в зависимост от целите, с които се прилага.

 

Например, ако целта ви е да осигурите по-добра грижа за кожата си, добавките ще ви помогнат да постигнете по-плътен и хидратиран вид. Ако пък се приемат за ставно здраве, добавките ще играят роля в намаляване на триенето и ще сведат износването на ставите до минимум.

 

Ето и част от от основните предимства на хиалуроновата киселина:

  • Хидратира кожата, подобрява еластичността ѝ и намалява появата на фини линии и бръчки.
  • Поддържа здравето на очите, придавайки структурната цялост на стъкловидното тяло.
  • Подпомага заздравяването на рани чрез насърчаване на регенерацията на тъканите и намалява възможността за образуване на белези.
  • Насърчава здравето и функцията на ставите, като играе ролята на смазка, която омекотява ставните повърхности, подобрява мобилността им и предотвратява болки и наранявания, предизвикани от триене.

Източник на изображението: Unsplash.com

Ролята на хиалуроновата киселина за ставното здраве

Освен всеизвестното ѝ приложение в дерматологията за хидратацията и поддържането на младежкия вид на кожата, хиалуроновата киселина играе много важна роля и за здравословното състояние на ставите. 

Основен компонент на синовиалната течност

Синовиалната течност в организма обгражда и покрива нашите стави, като им осигурява необходимото подхранване и смазка за правилна и безболезнена функция. Един от нейните ключови компоненти е именно хиалуроновата киселина, която запазва обема на течността, като свързва и привлича водни молекули към себе си.

 

Така ХК, заедно с хрущяла и другите съставки на синовията, действа като амортисьор за ставите и им позволява да издържат на голямо натоварване, като смекчава силите при взаимодействие. Освен това подхранва самия хрущял и помага за намаляване риска от травми, триене и износване.

Насърчава растежа на хрущялите и костите

Естественото присъствие на хиалуронова киселина в ставите насърчава растежа на нови клетки и тъкани, които участват във формирането на хрущяла и костите. Ускорявайки техния растеж, с течение на времето ХК води до цялостно подобрение в здравето и функциите на ставите.

Действа като лубрикант и овлажнител

Както вече споменахме по-горе, хиалуроновата киселина има уникални желиращи свойства. Благодарение на тях, вискозната течност действа като лубрикант, който намалява триенето в ставите и улеснява тяхното движение. Също така осигурява необходимата за тъканите влажност.

Допринася с противовъзпалителни свойства

Възпалението е често срещан симптом при ставно-дегенеративни заболявания като артрит. Въпреки това, то може да се прояви и при контузии и травми, които не са задължително съпроводени и от заболяване.

 

Доказано е, че ХК има противовъзпалителни свойства, които имат благоприятен ефект при различни ставни състояния. Приемът на добавки с хиалуронова киселина намалява вътреставното възпаление, облекчава свързаните симптоми като болка и скованост и подобрява цялостната им функция.

Намалява болката и улеснява ежедневието

Всички знаем как болката може да възпрепятства ежедневието ни и да направи обикновени задачи непосилни за изпълнение. Именно такава може да бъде и болката, предизвикана от травми и заболявания, засягащи ставите.

 

Едно от най-търсените предимства, които добавките с хиалуроновата киселина предлагат, е именно облекчаването на болката и улесняването на ежедневните дейности. Намаляващото усещане за болка идва като следствие на намаленото възпаление, подобрената хидратация, намаленото триене и ускорения растеж на нов хрущял.

Помага при дегенеративни ставни състояния

Всички изброени по-горе предимства от допълнителния прием на добавки с хиалуронова киселина са особено благоприятни за хора с хронични ставни заболявания. Такива дегенеративни състояния включват остеоартрит и ревматоиден артрит и са съпроводени с продължителни болки и скованост в ставите.

 

Обикновено при хората страдащи от артрит гъстотата на синовиалната течност е значително по-малка от тази при здравите хора. Причината е намаленото количество ХК. Допълнителният прием на ХК под формата на добавки или инжекции подобрява гъстотата на синовията и подпомага смазването и овлажняването на ставите.


Това от своя страна води до облекчаване на болката и дискомфорта, породени от заболяването. Сковаността намалява, а мобилността и възможността за движение се подобряват, което води и до по-качествен начин на живот. Освен това има индикации, че добавките с ХК могат дори да забавят прогресията на артрита.

 

Известно е също, че това ХК намалява вътреставните възпаления, които са особено проявени при хора, страдащи от ставни заболявания. Това допълнително допринася за понижаване на нивата на болка и възвръщане на нормалната ставна функция.

Форми на добавките с хиалуронова киселина

Хиалуроновата киселина можем да  приемаме в различни форми, в зависимост от предназначението и лекарската препоръка. Основно могат да бъдат разделени на хранителни добавки, които се приемат перорално, и на инжекции, които се прилагат вътреставно/интраартикуларно.

Перорален прием

Хиалуроновата киселина се предлага под формата на хранителни добавки, като капсули или течност за перорален прием. Те могат да бъдат приемани поради различни причини и с различна цел, като най-честите от тях са изглаждане на бръчките и фините линии, при проблеми със сухота на кожата, както и за поддържане здравето на ставите.

 

Тези добавки са лесно достъпни без рецепта в магазини за здравословни храни, аптеки или онлайн магазини. Някои са комбинирани с допълнителни съставки и вещества (например витамин С или колаген), но можете да откриете и чиста хиалуронова киселина.

Вътреставни инжекции

Инжекциите с хиалуронова киселина са инвазивен метод на лечение в случаи на дегенеративни заболявания като артрит, но също и при болки в пикочния мехур. Те се продават под формата на ампули и задължително се предписват от специализирани лекари и се прилагат от медицински експерти.

 

Инжекциите се прилагат директно в ставния отвор, осигурявайки целенасочен подход за лечение. Те помагат за намаляване на болката и възпалението, както и да подобряват подвижността и качеството на живот.

Източник на изображението: Unsplash.com

Какви са препоръчителните дозировка и прием?

Важно е да следвате препоръчителната дозировка и инструкции за употреба на добавки с хиалуронова киселина, както и да се консултирате със здравен специалист, преди да започнете нова добавка или режим на прием. Освен това е важно да се гарантира, че продуктите идват от реномиран източник и са с високо качество.

Какво трябва да вземете предвид?

Дозировката и приемът ще зависят от типа добавка. Инжекциите например са със строго определена доза и честота. При тях обаче не би следвало да се притеснявате, тъй като здравният експерт ще се погрижи да следва предписанието.

 

При добавките, които можете да вземете без рецепта, е необходимо строго да следвате инструкциите от листовката. Това важи особено в случаите, в които не сте се консултирали с лекар предварително.

 

Към момента не съществува точна информация колко точно ХК и с каква честота трябва да се приема. Обикновено се вземат предвид състоянието на пациента и неговите цели, възрастта, съпровождащи заболявания, както и индивидуалният възстановителен процес.

Хиалуронова киселина под формата на капсули: колко и кога?

Хранителните добавки с ХК под формата на капсули стандартно се приемат по една капсула веднъж дневно. В повечето случаи се препоръчва да се приемат сутрин по време на хранене и с достатъчно количество вода.

Хиалуронова киселина под формата на течност: колко и кога?

Течната хиалуронова киселина (или хиалуронова киселина за пиене) е подходяща за хора, които срещат трудности при преглъщане на капсули или предпочитат да я приемат в комбинация с друга течност или напитка. 

 

Тя се приема всяка сутрин, а препоръчителната дневна доза е 15 мл. За разлика от капсулите, при течността е важно да измерите количеството с точност.

Продължителност на приема

Продължителността на приема зависи от препоръките на вашия лекар. Повечето изследвания показват, че са необходими около 6 седмици постоянен прием на ХК, за да се наблюдават положителните ефекти. Затова една опаковка капсули ХК като хранителна добавка е достатъчна за 3-месечен прием, а 500 мл течна ХК - за един месец.

Източник на изображението: Unsplash.com

Безопасност, странични ефекти и потенциални взаимодействия с други лекарства

Положителните ефекти от продължителния прием на добавки с хиалуронова киселина са доказани при множество различни пациенти. Въпреки това е хубаво да сте напълно запознати с възможните странични ефекти и взаимодействия, които добавките могат да имат.

Вътреставни инжекции с хиалуронова киселина

Въпреки че вътреставните инжекции с ХК могат значително да намалят болката при хора, страдащи от остеоартрит, последни проучвания изказват съмнение, че те всъщност могат да доведат до риск от сериозни усложнения. Затова се препоръчва балансирана комбинация от инжекции и добавки за перорален прием при дегенеративни състояния.

Добавки с ХК за перорален прием

Добавките с хиалуронова киселина, предназначени за перорален прием, като цяло се считат за безопасни. Причината е, че киселината се синтезира от организма по естествен начин и не би трябвало да доведе до алергии или други неблагоприятни ефекти. Въпреки това алергичните реакции са възможни в някои много редки случаи.

 

Освен това приемът на такива добавки не се препоръчва в няколко ситуации:

  • При бременност;
  • При кърмене;
  • При сериозни непоносимости и алергии;
  • При злокачествени заболявания.

 

Причината е, че все още няма достатъчно изследвания, които да гарантират, че допълнителният прием на ХК няма да повлияе на тези състояния.

Добавки по предписание

Продуктите с хиалуронова киселина, отпускани с рецепта, трябва да се приемат точно според препоръките на вашия лекар. Инжекция за стави, съдържаща ХК, трябва да се прилага само от квалифицирани медицински лица.

Комбинирани добавки и взаимодействие с други лекарства

Някои добавки, които комбинират хиалуронова киселина с други съставки или лекарства, могат да предизвикат известен риск от странични ефекти. Препоръчваме да се консултирате с вашия лекар за всички лекарства, добавки и витамини, които приемате, включително добавки с хиалуронова киселина. 

Доказателства за ефективността на хиалуроновата киселина за ставите

Проучвания и изследвания успешно доказват, че хиалуроновата киселина е ефективна при лечение на проблеми, свързани със ставите.

 

Ето и някои от изследваните състояния:

  • Остеоартрит;
  • Тенис лакът;
  • Навяхвания на глезени;
  • Синдром на замръзналото рамо;
  • Ревматоиден артрит;
  • Гонартроза (артроза на колянната става) и др.

 

Положителните ефекти от инжектирана ХК са много:

  • Намалено възпаление и оток;
  • Възстановена лубрикация на засегнатата става;
  • Ускорен растеж на нови тъкани;
  • Облекчение в болката и сковаността и др.

 

Въпреки това последните проучвания препоръчват при дегенеративни състояния да се използва комбинация от инжекции и хранителни добавки, тъй като високите дози, приемани единствено чрез инжекции, могат да доведат до неблагоприятни последствия. 

 

В случаи на други, нехронични ставни проблеми, се препоръчва ХК да се приема перорално.

Алтернативи на хиалуроновата киселина за здравето на ставите

Въпреки че точен заместител на хиалуроновата киселина не съществува, можете да направите много различни неща, за да осигурите здравето на своите стави. Предприетите мерки ще зависят изцяло от състоянието, с което се опитвате да се справите или да подобрите.

 

Ако страдате от намалена мобилност и чувство на скованост например, всекидневното движение ще бъде от незаменима полза за функциите им. В случай че страдате от възпалителни процеси, то тогава освен лекарство за стави с хиалуронова киселина може да приемете и други добавки с противовъзпалителни свойства като например хондроитин сулфат, джинджифил, куркума и други.

 

Не забравяйте, че най-добрият начин да се справите с болката и дискомфорта е да се консултирате със специалист. Той ще вземе предвид всички индивидуални фактори, които влияят на цялостното ви състояние и ще ви препоръча най-добрата възможна алтернатива.

Често задавани въпроси

  • Как действат добавките с хиалуронова киселина?

    Хранителните добавки, съдържащи хиалуронова киселина, повишават нейните нива в синовиалната течност, което помага за подхранване и смазване на ставите, образуване на нови тъкани, намаляване на възпалението и редуциране на риска от травми, предизвикани от триене.
  • Могат ли продукти с хиалуронова киселина да помогнат при болки в ставите?

    Изследванията показват, че добавките с ХК (като например колаген и хиалуронова киселина за стави) са ефективни за намаляване на болката и сковаността на ставите при хора с проблеми в ставите.
  • Има ли странични ефекти допълнителният прием на ХК?

    Докато добавките с хиалуронова киселина като цяло са безопасни, конкретни групи хора могат да изпитат странични ефекти или реакции. Както при всяка добавка и лекарство, е препоръчително да говорите с вашия лекар, преди да започнете прием.
  • Колко време отнема, за да започнат да действат?

    Докато самата хиалуронова киселина се синтезира бързо и натурално от тялото, то за да видите положителен резултат, е необходимо да преминат около 6 седмици. Този период варира според конкретното състояние и самия човек.