Ставите играят много важна роля в човешкото тяло, тъй като те са връзката между костите и позволяват да извършваме свободните движения, необходими за нормално и пълноценно ежедневие.

 

Ставите съдържат хрущяли - гъвкава съединителна тъкан, която действа като възглавница и абсорбира вибрациите и натиска, генерирани по време на физически дейности. За съжаление, с напредването на възрастта, хрущялът в ставите може да започне да се разрушава, което води до скованост, болка и дори артрит. 

 

Тук се намесват добавките с колаген, които могат да подпомогнат здравето на ставите, като осигурят необходимите за хрущяла градивни частици.

 

Преди да планирате приема е важно да проучите най-добрите видове и марки колаген за стави, защото не всички колагенови добавки са еднакви. Напротив - различните видове колаген имат уникални свойства и могат да бъдат подходящи за различни нужди. 

 

Освен това качеството и чистотата на добавките с колаген могат да варират при различните марки, което може да повлияе на тяхната ефективност. Детайлното проучване ще ви помогне да изберете най-добрия колаген за стави за вашите нужди и да извлечете максимална полза за здравето си.

Източник на изображението: Pexels.com

Какво представлява колагенът и каква е неговата роля в здравето на ставите?

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло, съставляващ около една трета от общия протеин. Той играе жизненоважна роля за поддържане на здравето на тялото и ставите, тъй като осигурява структурата и еластичността на кожата, костите, мускулите и сухожилията.

 

С напредването на възрастта производството на колаген в тялото намалява, което води до влошаване на състоянието на ставите. Това може да доведе до редица проблеми, като намалена подвижност, скованост и болки в ставите.

 

Травмите също могат да повлияят на здравето на ставите, особено ако не се лекуват правилно. С течение на времето те могат да доведат до развитие на състояния като артрит, които могат да бъдат изключително ограничаващи и да повлияят негативно на цялостното качество на живот.

 

И докато най-доброто лекарство за стави и кости все още не съществува, в подобни случаи колагенът може да се приема като хранителна добавка, за да подпомогне здравето на ставите.

 

Приемът на достатъчно колаген може да забави стареенето и да помогне за възстановяване от травмите. Хранителните добавки могат да подпомогнат естествените процеси на възстановяване на организма и да подобрят ставното здраве като осигурят на тялото необходимите градивни елементи за производството на хрущял.

 

Хрущялът е гъвкавата съединителна тъкан, която амортизира ставите и позволява гладко и безболезнено движение. Като подпомага производството на хрущял, колагенът може да помогне за намаляване на болката в ставите и подобряване на подвижността.

 

Доказано е, че балансирането на нивата на колаген има редица ползи за здравето:

  • Помага за подобряване на гъвкавостта и подвижността на ставите.
  • Намалява болката и сковаността в тялото ви.
  • Поддържа здравия вид на коса, кожа и нокти.
  • Забавя стареенето и дори може да спомогне за изглаждане на бръчките.

Източник на изображението: Pexels.com

Кои са различните типове колаген, откъде се извличат и как действат?

Колагенът е един от най-разпространените белтъци в човешкото тяло. Познати са ни поне 16 вида колаген, които се срещат в различните видове тъкани. Всеки тип има уникални характеристики, функции и свойства. Нека да разгледаме и най-често срещаните от тях.

Колаген тип I

Колаген тип 1 е най-разпространеният вид колаген в тялото. Той се намира в кожата, сухожилията, костите и зъбите. Функцията му е да осигурява структурна опора на тъканите на тялото, да спомага за поддържането на еластичността на кожата, и да поддържа здравето на костите. 

 

Богати източници на този тип колаген са рибата (рибен колаген) и говеждото и телешкото месо (говежди и телешки колаген), както и бульоните.

Колаген тип II

Колаген тип 2 е най-важният вид за здравето на ставите, тъй като е основният структурен компонент на хрущяла и осигурява неговата здравина и еластичност. Той се извлича от животински източници, като например пилешка гръдна кост или телешки хрущял. Имунната система на организма разпознава този колаген като "свой".

Колаген тип III

Колаген тип 3 присъства в кожата, кръвоносните съдове и органите, като осигурява еластичност и здравина на тези тъкани. Специфично за него е, че се среща в изобилие в червата. Добър източник на този тип колаген е храната, богата на протеини, костен бульон или яйчен белтък.

Други видове колаген

Нека да разгледаме и някои по-рядко срещани видове колаген:

  • Тип IV - основен компонент на базовите мембрани, играещ важна роля във филтрирането и обмена на молекули между тъканите.
  • Тип V - присъства в малки количества в кожата, косата и плацентата.
  • Тип VI - важен компонент при някои извънклетъчни молекули и междуклетъчното пространство на тъкани като хрущяли, кожа, мускули и др.
  • Тип VII - основен компонент във важни структури, намиращи се в двуслойната мембрана между двата основни слоя на кожата - епидермис и дерма.
  • Тип VIII - намира се в кръвоносните съдове и роговицата.
  • Тип IX - присъства най-вече в хрущялите и в стъкловидното тяло на окото.
  • Типовете X, XI и XII участват в образуването и поддръжката на костите и хрущялите. Колаген тип X участва по-специално в ендохондралната осификация - процес, по време на който хрущялът се превръща в кост.

От кой вид колаген се нуждаят ставите най-много?

Колагенът тип II допринася най-много за издръжливостта на ставите и тяхното здраве. Организмът може да произвежда този вид по естествен път, но с напредването на възрастта естественото производство на колаген тип II намалява, което води до скованост, възпаление на съединителната тъкан и болка в ставите.

 

Когато приемате колагенова добавка тип II, можете да допълните естествените запаси на организма и да насърчите здравето на ставите и костите си.

 

Хубаво да е имате предвид, че по време на търсенето си ще срещнете и други видове колагенови добавки, като например хидролизиран колаген. Тези видове обаче ще разгледаме в следващите редове.

Кои са видовете колаген според начина на преработка?

Видовете колаген могат да се разгледат и според начина на преработка, тъй като протеинът може да се обработва по различни начини в зависимост от желаното приложение. Основно се разделя на два типа - хидролизиран и нехидролизиран.

Хидролизиран колаген и неговите ползи

Хидролизираният колаген се обработва чрез разграждане на колагена на по-малки пептиди, което го прави по-лесен за усвояване от организма. Тази форма е известна още като колагенови пептиди или колагенов хидролизат.

 

Ползите от хидролизирания колаген за организма са разнообразни:

  • Подобрява здравето на стави и кости.
  • Повишава еластичността на кожата.
  • Засилва растежа на косата и ноктите.
  • Понижава болката и сковаността в ставите.
  • Увеличава плътността на костите.
  • Подобрява хидратацията и стяга кожата.

Нехидролизиран колаген и неговите ползи

Другият вид, според начина на обработка, е нехидролизираният колаген. Той не се разгражда на по-малки пептиди. Обикновено се използва за локални приложения под формата на кремове и лосиони.

 

Ето и кои са неговите ползи:

  • Подобрява здравето и външния вид на кожата.
  • Намалява появата на бръчки и фини линии.
  • Успокоява раздразнена кожа.
  • Хидратира кожата.

Кои са видовете колаген според начина на прием?

Добавките с колаген могат да бъдат различни видове и според начина, по който се приемат в организма. Избраният метод на прием зависи от вашите лични предпочитания и начин на живот, но въпреки това има някои от тях могат да бъдат препоръчани за определени групи хора.

 

Видовете колаген според формата за прием са четири:

  • Колаген на прах - това е една от най-популярните форми, тъй като може да се добавя към смутита, напитки или храни. Минусът е, че може да бъде по-малко чист от колагеновите капсули или таблетки, тъй като е възможно да съдържа и други добавки. Затова е и важно да прочетете състава.

  • Колаген таблетки или капсули - те са много удобен вариант за тези, които винаги са в движение и предпочитат бърз и лесен начин на прием.

  • Колагенова течност (колаген за пиене) - подходяща е за тези, които предпочитат да го пият директно. Препоръчва се за хора с храносмилателни проблеми или на такива, които трудно преглъщат хапчета.

  • Колагенови дъвки - това е по-нова форма на колагенова добавка, която е чудесна за тези, които не харесват вкуса или текстурата на праховете. Много са подходящи за деца или хора, които трудно преглъщат хапчета.

 

Действието на колагеновите добавки може да варира в зависимост от начина на прием, защото някои форми се усвояват от организма по-лесно и бързо от други. Важно е също да прочетете състава на етикета, за да си гарантирате приема качествена и безопасна добавка

Източник на изображението: Pexels.com

Кои са водещите марки и продукти колаген за стави на пазара?

Не е безизвестно, че на пазара се предлага широка гама от хранителни добавки, включително и когато говорим за колаген за стави. Знаем колко е трудно да се отсеят качествените предложения от некачествените такива. Затова в следващите редове ще споделим на кои марки и продукти може да се доверите спокойно.

Doppelherz

Doppelherz е немска марка, която произвежда хранителни добавки с колаген за облекчение на болки в ставите. Техният най-продаван продукт с колаген за стави е "System Collagen 11.000 + Turmeric + Ginger", който представлява течен хидролизиран колаген във флакони.

Webber Naturals

Webber Naturals е канадска марка, която произвежда натурални здравословни добавки. Техният най-продаван продукт с колаген тип II за стави е "Advanced Collagen + Turmeric", който се предлага под формата на капсули/каплети.

Naturpharma

Naturpharma е чешка компания, която използва само естествени съставки, за да създава своите висококачествени хранителни добавки. Техният най-продаван колаген за стави е "Bongen Mega", който се предлага под формата на ампули и е хидролизиран.

Solgar

Solgar е компания, която произвеждависококачествени хранителни добавки за различни здравословни проблеми, включително болки в ставите. Най-продаваният им колагенов продукт е "Collagen Hyaluronic Acid", който представлява патентован хидролизиран BioCell колаген тип II под формата на таблетки.

Walmark

Walmark е чешка марка, която произвежда разнообразни и здравословни хранителни добавки, като фокусът им е върху ползването на естествени съставки. Техният най-продаван продукт е хидролизиран колаген тип II, наречен "Proenzi Rapid + ", който се предлага под формата на таблетки.

Swedish Nutra

Swedish Nutra е специализирана шведска компания в производството на течни колагенови добавки и мултивитамини. Всеизвестен факт е, че течността превъзхожда хапчетата и праховете. Течният Колаген е ензимно преработен в аминокиселинна форма с много ниско молекулно тегло едва 2000 далтона и се усвоява на 100% от организма! В момента продуктите на Swedish Nutra присъстват в цяла Швеция, Европейския съюз, Близкия изток и Азия. Предлагат голям избор от течен рибен и телешки колаген в комбинация с витамини и/ или хиалуронова киселина. Предлагат също Колаген, подходящ за вегани - "Веган Колаген 5000мг". Един от най-продаваните им продукти е "Течен Колаген за стави JOINT SUPPORT MAX 1200мг" 

Swedish Collagen

Swedish Collagen предлага произведен в Швейцария хидролизиран колаген по патентована технология  Pure Peptide®, който съдържа най-висококачествен морски колаген извлечен от рибена кожа. Един от най- продаваните им продукти е "Рибен Колаген Repair 10 000МГ + хиалуронова киселина 50мг"

 

Марка

Продукт

Тип колаген

Вид обработка

Начин на прием

Предимства

Недостатъци

Ценови диапазон

Doppelherz

System Collagen 11.000 + Turmeric + Ginger

Хидролизиран колаген тип II

Хидролизиран

Течен колаген във флакони

С добавени сок от корен на куркума и екстракт от корен на джинджифил
Подходящ за хора в движение
Рециклируем флакон

Някои хора може да не харесат вкуса на течността
Някои от съставките не са подходящи за хора със свръхчувствителност към тях

65-70 лв

Webber naturals

Advanced Collagen + Turmeric

Тип II
неденатуриран (естествен) колаген

Хидролизиран

Капсули/Каплети

Лесни за преглъщане
Висока биологична активност
Univestin® патентованата съставка
Антиоксидантно действие

Някои хора може да не харесат вкуса на капсулата
Не е подходяща за хора, които не могат да преглъщат капсули/каплети

90-95 лв

Naturpharma

Bongen Mega

Хидролизиран колаген тип II

Хидролизиран

Ампули

Отлична усвояемост
Удобни ампули за директен прием

Добавени витамини и хиалуронова киселина

Изисквания за съхранение

Необходимо е да се приема сутрин

50-55 лв

Solgar

Collagen Hyaluronic Acid

Патентован колаген BioCell колаген тип II

Хидролизиран

Таблетки

Много добра абсорбция и бионаличност
Освен за стави е добър колаген за кожа, нейната хидратация и еластичност

Цената не е подходяща за всеки бюджет
Препоръчително е да се консумира по време на хранене

100-110 лв

Walmark

Proenzi Rapid + 

Колаген тип II

Хидролизиран

Таблетки

С добавени хондроитин и глюкозамин
Голям брой таблетки на много достъпна цена

Изисква прием след хранене

Изисква прием на голямо количество вода

Изисква определен начин на съхранение

65-70 лв

*Таблица за сравнение на хранителни добавки колаген за стави, предлагани от различни производители

Как да изберете най-добрия колаген за стави?

При избора на най-добрия колаген за ставите трябва да се вземат предвид няколко фактора. На първо място, от съществено значение е да се определи видът колаген, необходим за здравето на ставите (обикновено тип II). В продължение на това следва да преминете през източника, метода на обработка и начина на прием.

 

Също е важно да се потвърди и гарантира, че колагеновата добавка е от надежден и висококачествен източник. Това може да се постигне чрез проверка на репутацията на производителя и стандартите за качество на продукта. 

 

Освен това методът на обработка на колаген е от съществено значение, тъй като може да повлияе на бионаличността (степента, в която дадено вещество навлиза в кръвта) и ефикасността на добавката. Хидролизираният колаген обикновено е за предпочитане, тъй като се разгражда на по-малки пептиди, което го прави по-лесен за усвояване и използване от организма.

 

Преди да закупите колагенови добавки, е препоръчително да се консултирате с лекар. Това важи особено за хора със съпътстващи здравословни състояния или тези, които приемат други лекарства. Лекарят може да препоръча подходяща колагенова добавка и дозировка, в зависимост от индивидуалните здравословни нужди.

 

Можем да заключим, че правилният избор на  колаген може да зависи от различни фактори:

  • Вид колагенова добавка
  • Висококачествен източник
  • Реномиран доставчик
  • Метод на обработка
  • Преминаване на строги тестове за качество и чистота
  • Начин на прием
  • Консултация с лекар и препоръка за правилен прием на колаген.

 

За да вземете информирано решение и да изберете най-добрата колагенова добавка за вашето здраве, е необходимо да вземете предвид всички тези фактори. За да сте още по-сигурни, може да попитате за мнения на близки и познати, които вече приемат чист колаген за стави.

Източник на изображението: Pexels.com

Често задавани въпроси

  • Какъв тип колаген е подходящ за костите и ставите?

    Колаген тип II е основният структурен компонент на хрущялната тъкан в ставите, докато хидролизираният колаген тип I може да намали болката при остеоартрит и ревматоиден артрит и да повлияе положително върху функцията на хондроцитите.
  • Безопасно ли е да се приема колаген за здравето на ставите?

    Да, колагенът обикновено се счита за безопасен за повечето хора. Въпреки това винаги се препоръчва да се консултирате с медицински специалист, преди да започнете прием на каквато и да е нова добавка към диетата си.
  • Могат ли добавките с колаген да възстановят увреждането на ставите?

    Добавките с колаген могат да помогнат за поддържане на здравето на ставите, но не могат да обърнат увреждането на ставите. Важно е да се консултирате със здравен специалист, ако изпитвате болка или дискомфорт в ставите.
  • Кой колаген е най-ефективен?

    Ефективността на добавките с колаген зависи от индивидуалните нужди и цели. За здравето на ставите колаген тип II обикновено е най-ефективен, докато колаген тип I може да бъде по-полезен за костите. Като цяло, ефективността на добавките с колаген може да варира в зависимост от специфичните здравословни проблеми и качеството на продукта.