Когато става въпрос за излагане на слънце, бебетата имат много деликатна и чувствителна кожа, която изисква специално внимание и грижа. Нанасянето на безопасна слънцезащита е от съществено значение за предпазване на бебешката кожа от вредните UV лъчи, които могат да причинят рак на кожата, слънчево изгаряне и други кожни проблеми.

 

В редовете по-долу ще обсъдим как да изберете безопасен слънцезащитен продукт за вашето бебе и факторите, които трябва да вземете предвид, за да осигурите максимална защита.

Източник на изображение: Unsplash

Защо е важно да изберете безопасен слънцезащитен крем за бебета?

Бебетата имат деликатна кожа, която е много по-тънка от тази на възрастните и е по-податлива на увреждане от слънчевите лъчи. Изключително важно е да изберете безопасен слънцезащитен продукт, който може да осигури необходимата защита от UVA и UVB лъчи.

 

Както знаете, вредните ултравиолетови лъчи могат да проникнат в кожата и да доведе до различни кожни проблеми, включително и рак на кожата. Именно затова е от съществено значение да изберете продукт, който осигурява възможно най-добрата защита от слънцето.

 

Какви са потенциалните рискове от използването на слънцезащитни продукти върху бебето?

Въпреки че слънцезащитите са предназначени да предпазват от слънцето, те могат да крият и потенциални рискове. Някои от слънцезащитните кремове могат да съдържат активни съставки, които да предизвикат кожни реакции като алергии, зачервяване и сърбеж.

 

Химическите слънцезащитни продукти често съдържат оксибензон, авобензон и други съставки, които в някои случаи причинят дразнене на кожата и алергични реакции. Ето защо е важно да изберете слънцезащитен продукт, който не съдържа вредни съставки и е безопасен за вашето бебе.

 

Съставки, които трябва да се избягват в бебешкия слънцезащитен крем

Когато избирате слънцезащитен крем за вашето бебе, винаги четете етикета и състава в продукта. Това включва специално внимание към съставки като оксибензон и авобензон, които при по-чувствителни кожи могат да са причина за алергични реакции и кожни раздразнения.

 

Вместо това изберете слънцезащитни продукти, които съдържат естествени (натурални) съставки като цинков оксид и титанов диоксид. Те осигуряват отлична защита от слънцето и са безопасни за деликатната кожа на бебето ви.

 

Какво е SPF (слънцезащитен фактор) за бебешки слънцезащитни продукти

Слънцезащитният фактор, познат ни повече като SPF, е показател за това каква защита осигурява слънцезащитният продукт от UVB лъчите, които са отговорни за причиняването на слънчеви изгаряния. Колкото по-висок е SPF, толкова по-добре защитава кожата от вредното влияние на слънцето.

 

Що се отнася до грижа на кожата за бебе, препоръчително е, а дори бихме казали и задължително, да използвате слънцезащита с 50 SPF. Важно е обаче да се отбележи, че SPF измерва само защитата от UVB, но не и от UVA лъчи. Ето защо дерматолозите препоръчват използването на слънцезащитен продукт, който притежава широкоспектърна защита както от UVA лъчите, така и от UVB.

Източник на изображение: Unsplash

 

Видове бебешки слънцезащитни продукти – минерални срещу химични

Както и друг път сме споделяли с вас, в търговската мрежа могат да бъдат открити два вида слънцезащитни кремове:

 

  • Минерални
  • Химични

 

Минералните слънцезащитни продукти съдържат цинков оксид или титанов диоксид, които създават физическа бариера върху кожата, за да отразяват UV лъчите. От друга страна, химичните слънцезащи съдържат съставки, които поглъщат UV лъчите и ги превръщат в топлина, като авобензон и октокрилен.

 

Минералните слънцезащитни продукти се считат за по-безопасни за бебетата, тъй като съдържат съставки, които не са агресивни към деликатната бебешка кожа. От друга страна, химичните слънцезащитни продукти могат да предизвикат алергични реакции и дразнене на кожата при някои бебета.

 

Изборът на вид слънцезащита е строго индивидуален и зависи много от типа кожа на вашето бебе, от нуждите, които има и това дали има алергия към определени съставки в бебешката козметика.

 

Как да нанасяме бебешки слънцезащитен крем за максимална защита?

Правилното нанасяне на слънцезащитния крем е от от съществено значение, за да осигурите максимална защита на бебето си. 

 

Препоръчително е да нанасяте продукта поне  15-30 минути преди излагане на слънце, като повтаряте нанасянето на всеки два часа или по-често, особено ако вашето бебче се поти или влиза във водата. 

 

Не забравяйте да нанесете слънцезащитен крем върху ушите, носа, вратлето и стъпалата на бебето, тъй като тези области често се пренебрегват.

 

Слънцезащитни облекла и аксесоари за бебета

Освен със слънцезащитен крем, можете да защитите бебето си от рисковете на слънчевата светлина и с помощта на слънцезащитни дрехи и аксесоари. Слънцезащитните дрехи са изработени от специални материи, които предлагат UPF (ултравиолетов защитен фактор) защита, която е подобна на SPF в слънцезащитните продукти.

 

UPF показва какво е количеството ултравиолетова радиация, което може да блокира тъканта. Нашите съвети са да търсите дрехи с UPF 50+. Допълнителна защита могат да осигурят и аксесоари като шапки и детски слънчеви очила.

 

Съвети за избор на най-добрия слънцезащитен крем за вашето бебе

Когато става въпрос за грижа и защита на деликатната бебешка кожа от вредното въздействие на слънцето, изборът на подходящ слънцезащитен продукт е от решаващо значение.

 

При наличието на толкова много видове в търговската мрежа изборът може да се окаже не толкова лесна задача.

 

По-долу споделяме полезни съвети, които ще ви помогнат да направите информиран избор:

 

  • Търсете слънцезащитни продукти, специално разработени за бебета – те са разработени с според нуждите на бебешката кожа и не съдържат потенциално агресивни съставки.

  • Изберете слънцезащита с широк спектър на действие – тези продукти успяват да предпазят от UVA и UVB лъчи.

  • Изберете слънцезащитен крем с висок SPF – както казахме, за малките човечета се препоръчват алтернативи с SPF 50.

  • Обмислете какъв вид продукт да изберете – тук по-конкретно решението ще бъде между химична и минерална слънцезащита. Както казахме по-горе, минералните са препоръчван избор, заради по-безвредния състав, който имат.

  • Изберете водоустойчива алтернатива – бебетата са склонни да се потят повече, а и често на плажа си имат детско басейнче, в което играят. Именно затова е препоръчително да избирате водоустойчив слънцезащитен крем, който ще осигури по-продължителна защита.

  • Винаги четете внимателно етикета – търсете слънцезащитна козметика, която не съдържа аромати, парабени и фталати, които могат да дразнят кожата на бебето.

Източник на изображение: Unsplash

 

Фактори, които трябва да имате предвид при избора на бебешки слънцезащитен крем

Когато избирате слънцезащита за вашето бебе, има няколко ключови фактора, които трябва да вземете предвид:

 

  • Марка – търсете надеждни брандове с добра репутация за качество и безопасност.

  • Цена – имайте предвид, че в повечето случаи високото качество на продукта е свързано и с неговата по-висока цена.

  • Състав – избягвайте слънцезащитни продукти, съдържащи оксибензон и аромати. Избирайте кремове с максимално естествен и безопасен за бебешката кожа състав.

  • Вид слънцезащитен продукт – препоръчително е да избирате минерален слънцезащитен крем за чувствителната кожа на бебетата.

  • SPF –  използвайте слънцезащита с SPF поне 30, а в най-добрия случай със слънцезащитен фактор 50.

  • Спектър на защита – търсете формула с широк спектър, която предпазва както от проникване на UV-A, така и на UV-B лъчи.

  • Тип кожа – избирайки слънцезащита, е важно да го съобразите с типа кожа на вашето бебе, дали е прекалено чувствителна към определен състав.

Не на последно място, търсете слънцезащити, които са водоустойчиви, особено ако планирате да водите бебето си на море или на плуване.

 

Най-добри практики за използване на слънцезащитни продукти при бебета

Използването на слънцезащита е лесно, въпреки това е препоръчително да обърнете внимание на някои ключови неща в правилната грижа на бебешката кожа.

 

Ето някои съвети, които ще ви помогнат да използвате слънцезащитен крем за бебето си безопасно и ефективно:

 

  • Нанасяйте слънцезащитния крем поне 30 минути преди излагане на слънце – това е необходимо, за да може продуктът да действа ефективно. Слънцезащитният крем се нуждае от време, за да предостави необходимата защита.

  • Използвайте слънцезащита през цялата година – тя е важна част от грижата за кожата не само през лятото, но и през зимния сезон. През студените месеци слънцето е също много силно, така че вредните UV лъчи могат да проникват в кожата.

  • Нанасяйте повторно продукта на всеки два часа – слънцезащитният крем трябва да се нанася отново на всеки два часа, за да се осигури непрекъсната защита на кожата. Това е особено важно, ако бебето ви се поти или мокри.

  • Използвайте достатъчно количество от продукта – от съществено значение е да нанасяте достатъчно количество от слънцезащитния крем, за да действа като щит и да предпази от вредните лъчи. Когато е по-малко нанесен, продуктът може да не предостави необходимата защита.

  • Използвайте слънцезащитен крем с широк спектър на действие – изберете тип козметика, която притежава високоефективни UVA и UVB филтри.

  • Използвайте водоустойчиви опции – бебетата често се мокрят, докато играят във водата, а също така се и потят. Именно затова ви съветваме да избирате слънцезащитен крем, който е водоустойчив.

  • Пазете очите и устата – слънцезащитата не трябва да се нанася върху очите или устата, за да не се предизвиква дразнене.

  • Използвайте и слънцезащитни облекла и аксесоари – като допълнение на слънцезащитния крем е добре да използвате допълнителни аксесоари като шапки, слънцезащитни блузи с дълги ръкави и слънчеви очила, за да предпазите вашето дете от слънцето.

  • Съобразявайте се с времето и избягвайте часовете с най-силно слънце – препоръчително е да избягвате времето от деня, когато слънцето е най-силно, обикновено това е в обедните часове. И все пак, ако се налага да излезете навън по това време, старайте се да останете на сянка, доколкото е възможно.

  • Тествайте слънцезащитния продукт преди да започнете да го използвате – преди да използвате нов продукт за слънцезащита за бебето си, тествайте с помощта на така наречения PATCH тест, като нанесете малко количество от продукта на свивката на ръката за да се уверите, че бебето ви не е алергично към състава му.

 

Следвайки тези наши препоръки, можете да сте сигурни, че бебето ви е защитено от вредното въздействие на слънцето, като същевременно може да се наслаждава на времето, прекарано навън. Не забравяйте, че слънцезащитният крем е само едно от средствата за предпазване на бебето от слънцето, затова го използвайте в комбинация с други методи, за да предпазите детето си по най-добрия начин.