Пролетта е вече на прага ни и въпреки, че така дълго сме я копнели и нямаме търпение да се насладим на топлите априлски дни, то с нейното приближаване, в нас се поражда и усещането за пролетна умора. 

Сънливост, отпадналост, липса на енергия и раздразнителност са сред част от симптомите, характерни за това състояние. Всичко това, комбинирано и с отслабената имунна система през зимните месеци, води до общо неразположение и понижен тонус.

 

Проявлението на т.нар пролетна умора се дължи на факта, че на тялото му е необходимо време, за да се приспособи към промените в температурата и налягането, които настъпват в месеците март – април.

Сред другите причини за това състояние е намалената консумация на плодове и зеленчуци през зимата. В резултат на това недостигът на витамини и минерали се отразява неблагоприятно върху цялото състояние на организма. Приемът на по-малко богати на витамини и полезни вещества ястия, задължително изисква включването на хранителни добавки, чрез които да възстановим баланса в организма и да подобрим общото здравословно състояние.

 

Добрата новина е, че с няколко промени в навиците ни бързо бихме могли да укрепим тялото, да изградим силен имунитет и да възвърнем тонуса и енергията си. 

Първата стъпка към силен имунитет неминуемо преминава през промяната на консумираните от нас през зимния период продукти и включването в менюто ни освен на богати на витамини храни, то и на хранителни добавки, с които да възстановим създалия се през зимата дефицит.

 

Сред водещите витамини, с които да подсилим тялото и да изградим силен имунитет, е витамин C. Действието му като антиоксидант спомага неутрализирането на свободните радикали и предотвратява възпалителните процеси. Друга изключително важна роля е, че витаминът благоприятства усвояването на желязото в организма. 

 

Освен върху общото ни състояние, зимните месеци се отразяват неблагоприятно и върху нашата кожа, като допринасят за нейната сухота и раздразненост. Витаминът C  подпомага синтезирането на колаген  – протеинът, допринасящ за еластичната, хидратирана и здрава кожа.

 

За справянето пък с умората и отпадналостта, характерни за този период от годината, както и за подобряването функционирането на нервната система е важно да включим витамините D, B12 и магнезий.

Ежедневният прием на витамин D влияе положително на настроението, като е силен помощник при преодоляването на депресивните състояния и спомага за по-лесната сезонна адаптация.

Магнезият от своя страна, освен че допринася за нормалното функциониране на нервната система, преодолявайки усещането за умора и безсъние, той играе важна роля и при синтеза на витамин D, както и предотвратява появата на мускулни крампи и болки в ставите.

 

Здравият сън, включването в менюто на повече плодове и зеленчуци, набавянето и на така нужните на организма витамини и минерали чрез хранителни добавки са сред основните помощници за възстановяването на тонуса и енергията ни и изграждането на силен имунитет през идните месеци. 

 

Към всичко това прибавете чист въздух и дълги разходки сред природата, с което да допринесете още по-благоприятно върху нервната система, а за да бъдем верен съюзник в този процес, ние от своя страна предоставяме отстъпка от - 20% през месец март на всички хранителни добавки Solgar