Когато става въпрос за защита на кожата от вредното въздействие на слънчевите лъчи, слънцезащитният крем е една от най-важните части от ежедневието ви. Нещо повече - той е и ключов елемент от грижата против стареене, като предотвратява образуването на пигментни петна и поддържа кожата млада и свежа за по-дълго време.

 

При наличието на толкова много различни видове слънцезащитни продукти на пазара обаче може да се окаже трудно да решите кой да изберете.

 

Два от най-разпространените видове слънцезащитни продукти са химичните и минералните слънцезащити. В тази статия ще разгледаме разликите между тези два вида продукти, за да ви помогнем да решите кой от тях е най-подходящ за вас и вашата кожа.

Какво представлява химичната слънцезащита и как действа?

Химичните слънцезащитни продукти съдържат комбинация от активни съставки като оксибензон, авобензон, октиноксат и хомосалат. Тези съставки действат като абсорбират вредните слънчеви лъчи и след това трансформират енергията в безвредна топлина, която се отделя от кожата. По този начин те образуват своеобразен защитен щит на кожата.

 

Предимства на химичните слънцезащитни продукти

Химичната слънцезащита често е предпочитана от потребителите за това, че е по-бюджетно решение.

 

Сред основните ѝ предимства са още:

 

 • Абсорбира се по-лесно от кожата и е по-малко видима;
 • Предоставя по-добра защита срещу UVA и UVB лъчи;
 • Не оставя бели следи по кожата след нанасяне;
 • Предлага се в различни формули, подходящи за различни типове кожа.

 

Недостатъци на химическите слънцезащитни продукти

Наред с предимствата, химичните продукти имат и някои недостатъци и те са свързани най-вече с част от активните им съставки.

 

Такива недостатъци на химичната слънцезащита са са:

 

 • Отнема повече време (около 20 минути), за да попие напълно в кожата и да започне да действа;
 • Може да предизвика дразнене на кожата и алергични реакции при хора с по-чувствителна кожа;
 • Може да бъде вредна за морските обитатели, кораловите рифове и околната среда.

 

Как да използвате химични слънцезащитни продукти?

За да получите най-добрата защита от химичната слънцезащита, трябва да я нанасяте поне 20 минути преди излагане на слънце

 

Не забравяйте да нанесете продукта равномерно върху всички открити участъци и да го използвате отново на всеки два часа, след плуване или в случай, че сте се изпотили.

 

Марки и продукти химични слънцезащитни продукти

В търговската мрежа марките, които предлагат химична слънцезащита, са наистина много. Те притежават различен фактор на защита и са с различен състав.

 

Ето и малка част от тях:

 

 • Vichy: марката предлага широка гама на химични слънцезащитни продукти, които осигуряват широкоспектърна защита и съдържат съставки, които да поддържат кожата хидратирана и еластична.

 • A-Derma: Слънцезащитните продукти на A-Derma са разработени с патентования растителен екстракт от овес Rhealba, който спомага за успокояване, баланс и защита на кожата от уврежданията, причинени от вредните UV лъчи.

 • La Roche-Posay: Химичните слънцезащитни продукти на тази марка съдържат патентованите технологии Mexoryl SX и Mexoryl XL, които осигуряват усъвършенствана и дълготрайна защита срещу UVA и UVB лъчите. Това ги прави подходящи за хора с чувствителна кожа.

 • Nuxe: Слънцезащитните продукти на Nuxe са обогатени с растителни съставки като цветето Kau Pe (Кау Пе) и Water Hyacinth (воден зюмбюл), които помагат за предотвратяване на преждевременното стареене на кожата и осигуряват подхранващ и успокояващ ефект за кожата.

 • Esthederm: Продуктите на Esthederm защитават кожата от вредните лъчи като за целта използват уникална технология за адаптиране на клетъчния отговор на кожата към ултравиолетовата радиация.

Какво представлява минералният слънцезащитен крем и как действа?

Този вид слънцезащита с минерални филтри, известна още като физичен слънцезащитен продукт, съдържа активни съставки като цинков оксид (zinc oxide), железен оксид (iron oxide) и титанов диоксид (titanium dioxide)

 

Тези съставки действат, като остават върху кожата и отразяват и отблъскват вредните слънчеви лъчи от нея.

 

Предимства на минералните слънцезащитни продукти

Преди всичко се смята, че различните продукти минерална слънцезащита за лице са по-безопасни за използване.

 

Сред най-големите им предимства са:

 

 • Осигуряват незабавна защита от слънчевите лъчи;
 • По-малко вероятно е да предизвикат дразнене на кожата или алергични реакции;
 • По-безопасни за околната среда, тъй като не са вредни за морските обитатели.

 

Недостатъци на минералните слънцезащитни продукти

От гледна точка на недостатъците, които един минерален слънцезащитен продукт може да има, най-големите сред тях са:

 

 • Оставят бял филм на повърхността на кожата;
 • Не предлагат толкова добра степен на защита срещу UVA и UVB лъчите;
 • Имат по-плътен и тежък състав, което се усеща и на кожата.

 

Как да използвате слънцезащитен минерален крем?

За да получите най-добрата защита от минералния слънцезащитен крем, е важно да обърнете внимание на неговия начин на употреба. За целта е необходимо да го нанесете равномерно върху всички открити участъци.

 

Уверете се, че сте го нанесли добре, за да не оставя видим бял филм по повърхността на кожата. Минералните слънцезащитни продукти могат да се нанасят отново на всеки два часа, както и след плуване или изпотяване.

 

Марки и продукти минерални слънцезащитни продукти

Както на химични, така ще откриете богата гама и минерални слънцезащитни кремове.

 

Част от марките, които предлагат минерална козметика, са:

 

 • Avene: Avene е френска марка за грижа за кожата, известна със своите продукти за чувствителна кожа. Марката предлага минерален флуиден слънцезащитен крем SPF50+, който осигурява широкоспектърна UVA и UVB защита с лека, немазна формула, която е идеална за чувствителна кожа.

 • Bioderma: Bioderma е популярна френска марка, която предлага широка гама от продукти за различни типове кожа. Всички те са с високо ниво на защита и с немазен завършек. Сред продуктите на марката има и минерален слънцезащитен крем за бебе, като този продукт се радва на широко одобрение от специалисти и потребители.

 • Uriage: Uriage е френска марка, специализирана в продукти за грижа за чувствителна кожа. Нейните слънцезащитни кремове имат формула на 100% минерална основа, която е подходяща за всички типове кожа, включително за бебета и деца. Тя предлага високо ниво на защита срещу UVA и UVB лъчите, без да оставя бели петна.

 • Nivea: Nivea е добре позната с разнообразните си продукти за грижа за кожата и тялото. Част от продуктите имат минерален и водоустойчив състав, подходящ за всички типове кожа и осигуряващ високо ниво на защита от лъчите на слънцето.

 • CeraVe: Марка, която предлага хидратиращи минерални слънцезащитни кремове с висок фактор на защита, некомедогенни и леки формули, подходящи за всички типове кожа, включително чувствителна. Продуктовата гама на CeraVe съдържа също така серамиди и хиалуронова киселина, които помагат за хидратирането и подхранването на кожата.