Искате да се погрижите добре за деликатната кожа на детето ви през най-горещите месеци от годината? За да направите правилния избор на слънцезащитен продукт, е необходимо да сте запознати с основните фактори, които играят роля за това как ще реагира кожата при излагане на слънце.

 

Днес ще ви помогнем с всичко това и ще ви предложим 5 от най-добрите спрейове за деца, разработени от производители от световна класа.

Източник на изображението: Unsplash.com

Особености на детската кожа и как се различава от кожата на възрастните

Както може би знаете и сте забелязали при вашето собствено дете, неговата кожа е по-нежна и деликатна от кожата на възрастен човек. Разликите са няколко и си струва да бъдат отбелязани в контекста на избор на правилния слънцезащитен продукт.

 

Една от големите разлики е нивото на чувствителност и реакция към стимули от околната среда. Децата често страдат от кожни обриви и раздразнения, предизвикани от замърсявания, протриване и други фактори, включително слънчевата светлина.

 

Освен това, външният слой на кожата при децата (епидермис) е по-тънък и по-малко развит отколкото при възрастните хора. Тази по-тънка бариера прави детската кожа по-уязвима към вредните ултравиолетови лъчи и увеличава риска от слънчево изгаряне.

 

Друг фактор, който си струва да отбележим, е значително по-ниското производство на меланин при децата. Това е пигмент, който представлява първичната слънцезащита на кожата, или, казано с други думи, спомага да се абсорбира и разпръсне UV радиацията. Това е и другата причина, поради която децата се нуждаят от допълнителна защита.

Има ли значение на каква възраст е детето?

Да, възрастта е важен фактор, който трябва да имате предвид при избора на детска слънцезащита

 

Когато търсите продукти за бебета, е редно да имате предвид, че експертите препоръчват да се избягва ползването на слънцезащитни кремове преди навършване на 6 месеца. Вместо това, съветите се свеждат до по-добре планирано (леко) облекло и разходки по сенчести места като паркове и градини.

 

Ако детето ви е навършило 6-месечна възраст, вече може безопасно да използвате подобни продукти. Необходимо е обаче да са специално разработени за деца и да са дерматологично тествани, за да осигурите качествено предпазване от увреждане и раздразнение.

Слънцезащита за деца: какво да вземем предвид?

При избор на слънцезащита е необходимо да вземете предвид нуждите на детето и неговата деликатна кожа

 

Потърсете продукти, които предлагат широкоспектърна защита. Широкоспектърната защита означава, че кремът или лосионът е разработен, за да предпази както от UVA, така и от UVB лъчи

 

Друго нещо, на което да обърнете внимание, е слънцезащитният фактор (SPF), който при деца трябва да бъде най-малко 30. Ще забележите и разлика в състава, и по-точно в защитните филтри. Заложете на минерални филтри, още наричани физични, които съдържат цинков оксид или титаниев диоксид, тъй като има по-малък риск да раздразнят кожата.

 

Значение има също и колко често се нанася продуктът, независимо дали е крем или спрей. Следвайте инструкциите за употреба, като имате предвид, че обикновено се препоръчва нанасяне на нов слой на всеки 2 часа и непосредствено след къпане или изпотяване.

 

В допълнение към употребата на слънцезащитна козметика за деца, е хубаво да осигурите подходящо облекло и да обясните значението на това да се носят шапки, слънчеви очила и да се избягват най-горещите часове от деня, когато слънцето и светлината му са най-интензивни.

Кои са най-добрите слънцезащитни продукти за деца?

Време е и да преминем към най-добрите и препоръчани дерматологично тествани слънцезащитни продукти за деца. 

Bioderma - БИОДЕРМА ФОТОДЕРМ ПЕДИАТРИКС СПРЕЙ SPF 50+ 200МЛ

Bioderma Photoderm Pediatrics Spray осигурява високи нива на защита със своя фактор SPF 50+ и специално разработената патентована технология CELLULAR BIOPROTECTION, която активира естествените защитни сили, предпазва клетките и повишава прага на поносимост на деликатната детска кожа.

 

Продуктът представлява фотостабилен и водоустойчив детски слънцезащитен крем за лице и тяло с консистенция на спрей, който е лек и попива бързо, като същевременно не оставя бели следи и не омазнява кожата.

Eucerin - ЮСЕРИН СЪН СПРЕЙ ЗА ДЕЦА СЕНЗИТИВ ПРОТЕКТ SPF 50+ 250МЛ

Eucerin Sun Kids Sensitive Protect Spray е слънцезащитен крем 50 фактор за деца над 3 месеца и възрастни. Разработен е с ADVANCED SPECTRAL TECHNOLOGY - технология, която комбинира UVA/B филтри за висока и широкоспектърна UV защита. Съдържа и Ликохалкон А, който неутрализира свободните радикали, предизвикани от UV и високоенергийна видима светлина.

 

Спреят е без добавени аромати и парфюми и подходящ за кожа, склонна към атопичен дерматит. Освен това нежните му съставки и ефект защитават и успокояват чувствителната детска кожа.

La Roche-Posay - ЛРП АНТЕЛИОС SPF 50+ SHAKA СПРЕЙ ЗА ДЕЦА 200МЛ

La Roche-Posay Anthelios Dermo-Pediatrics е с фактор SPF 50+, подходящ за чувствителна детска кожа или такава с непоносимост към слънцето. Тестван под дерматологичен и педиатричен контрол, този продукт осигурява качествена защита дори при екстремно слънчево греене.

 

В състава си съдържа силни UV филтри и антиоксиданти, което осигурява не само широкоспектърна слънцезащита, но и предпазва кожата от увреждане от други агресори като замърсяванията. Освен това спомага хидратацията и овлажняването и е подходящ за чувствителна кожа с непоносимост към слънцето.

Mustela - МУСТЕЛА СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ЗА БЕБЕТА И ДЕЦА SPF 50+ 200МЛ

Mustela Spray Solaire Haute Protection SPF 50+ е слънцезащитен крем за деца и бебета с консистенция на спрей и може да се нанася както по тялото, така и по лицето. Неговата патентована натурална съставка, която съдържа извлечени захари от авокадо, се грижи да подсили кожната бариера и да съхрани стволовите клетки.

 

Продуктът е устойчив на вода и пясък и може да предпази всеки тип кожа - от чувствителна до нетолерантна или атопична. Може да се използва и при новородени, ако е невъзможно да се избегне директното излагане на слънчева светлина.

Avène - АВЕН СЛЪНЦЕ СПРЕЙ ЗА ДЕЦА SPF 50+ ВИСОКА ЗАЩИТА 200МЛ

Avène Sun Kids Spray е слънцезащитен лосион за деца тип спрей, който разполага с много висок фактор SPF 50+. Неговата фотостабилна, широкоспектърна UVB-UVA защита е разработена със специално предназначение за свръхчувствителна към слънцето кожа, която винаги проявява раздразнение.

 

Неговата текстура е лека, немазна и устойчива на вода и изпотяване. В състава му има термална вода и силни антиоксиданти и не се съдържат аромати.

 

 

 

МаркаПродуктФакторВодоустойчивостТип защитаВид филтриТекстура и консистенцияПодходящ тип кожаПрепоръчителна възрастДопълнителни ползиЦена
BiodermaPhotoderm Pediatrics SpraySPF 50+ ДаUVA/UVBМинералниСпрейАтопична кожаНад 12 месецаТройна защита40-50 лв
8 ч. Хидратация
Устойчив на пясък и изпотяване
Без аромати
Не лепне и не омазнява
EucerinSun Kids Sensitive Protect SpraySPF 50+ ДаUVA/UVBМинералниСпрейЧувствителна кожаНад 3 месецаНеутрализира свободни радикали45-55 лв
Кожа, склонна към атопичен дерматитБез парфюми
 Подпомага възстановителните процеси в кожата
La Roche-PosayAnthelios Dermo-PediatricsSPF 50+ ДаUVA/UVBМинералниСпрейЧувствителна кожаНад 6 месецаБез парфюми и парабени40-50 лв
Кожа с непоносимост към слънцетоПредотвратява увреждания, причинени от UVA и замърсяване
 Хидратиращ ефект
 Без омазняване и бели следи
 Без парене на очите
MustelaSpray Solaire Haute ProtectionSPF 50+ ДаUVA/UVBМинералниСпрейЧувствителна кожа Атопична кожаПодходящо и за новородени, в случаи че излагане на слънце не е предотвратимоУкрепва кожната бариера40-50 лв
Защитава клетките
Хидратира кожата
Възстановява хидролипидния филм
Антиоксидантни свойства
Без парфюми
AvèneSun Kids SpraySPF 50+ ДаUVA/UVBМинералниСпрейСвръхчувствителна към слънцето кожаНад 2 годиниОблекчаващи, успокояващи и омекотяващи свойства40-50 лв
Кожа, която винаги проявява раздразнение след излагане на слънцеВсяка кожа, изложена на интензивно слънцегреенеКлетъчна защита срещу свободните радикали
 Без парфюми, бели следи и омазняване

*Таблица за сравнение на най-добрите слънцезащитни кремове за деца

Често задавани въпроси

  • По какво се различават слънцезащитните нужди на детската кожа?

    Кожата при децата е по-деликатна и уязвима спрямо тази на възрастните хора, което прави качествената и дерматологично тествана слънцезащита задължителна част от козметичния комплект.

  • Какво да вземем предвид преди избор на слънцезащитен крем за деца?

    Препоръчително е да се вземе предвид типа кожа на детето и да се избере широкоспектърна защита с минимален фактор SPF 30.

  • Кои са най-препоръчваните слънцезащитни кремове за деца?

    Най-препоръчваните продукти включват слънцезащитни кремове на марките Bioderma, Eucerin, La Roche-Posay, Mustela и Avène.