Диабет е сериозна диагноза, която получават над 50 хиляди души годишно у нас

В световен мащаб цифрата е в пъти по-голяма. По данни на Световната здравна организация, броят на хората с диабет е нараснал от 108 милиона през 1980 г. на 422 милиона през 2014 г. 

Въпреки, че медицината следва своя възход, лек за диабет все още не е открит в синтетичните разработки на здравните институти. 

Билките обаче, със своята хилядолетна история, може да се използват като ефективно средство в борбата срещу това състояние. Кои са най-ефективните билки, с които да се въоръжите в борбата с диабета, споделят нашите фармацевти в следващите редове.

Билкови хапчета за диабет - пълно ръководство Билкови хапчета за диабет - пълно ръководство

Най-полезните билки при диабет и как действат

Естествените методи за подпомагане на лечението на диабета неминуемо включват силата на растенията. 

Ето кои са най-ефективните съюзници сред тях: 

  • Гимнема Силвестре: Гимнема Силвестре увеличава секрецията на инсулин в тялото, което директно влияе на контрола на кръвната захар. Също така, тази билка спомага за регенерацията на бета-клетките в панкреаса, които са отговорни за производството на инсулин. Едно от най-интересните свойства на Гимнема е, че тя може да блокира рецепторите за захар в червата, което намалява абсорбцията на захар и помага в борбата срещу желанието за сладко.

  • Канела: Канелата съдържа антиоксидантни съединения, които подобряват инсулиновата чувствителност и съдейства за сваляне на висока кръвна захар. Тя действа като имитатор на инсулина, увеличавайки усвояването на глюкозата от клетките и намалявайки инсулиновата резистентност. Редовната консумация на канела при висока кръвна захар може също да допринесе за намаляване на нивата на триглицеридите и "лошия" LDL холестерол.

  • Сминдух: Сминдухът е богат на растителни влакна и специални химични съединения, които помагат за контрол на кръвната захар. Те забавят усвояването на въглехидратите и подобряват чувствителността към инсулин. Семената на сминдуха съдържат аминокиселини, които участват в стимулирането на производството на инсулин. Това прави билката изключително ефективна за хора с диабет тип 2.

  • Берберин: Берберинът е мощно съединение, което е показало висока ефективност в намаляването на кръвната захар до нивата, сравними с някои лекарства за диабет. Той действа чрез стимулиране на усвояването на глюкозата от клетките, намаляване на производството на захар в черния дроб и подобряване на чувствителността към инсулин. Берберинът също така помага в намаляването на телесното тегло и подобряването на профила на кръвните липиди, което е от ключово значение за хората с диабет тип 2.

  • Коприва: Копривата е богата на нутриенти и има свойства, които могат да подобрят метаболитната функция на организма, включително контрола на кръвната захар. Доказано е, че копривата може да подпомогне редуцирането на кръвната захар и да подобри метаболитните процеси при диабетици.

  • Женшен: Женшенът, особено американският и азиатският, е популярен сред хората, търсещи естествени методи за справяне с диабета. Той може да помогне за подобряване на инсулиновата чувствителност и да намали нивата на кръвната захар. Женшенът подпомага и енергийния метаболизъм и може да подобри физическата и менталната издръжливост при пациенти с диабет.

  • Куркума: Куркумата съдържа куркумин - мощен антиоксидант, който има противовъзпалителни свойства и може да помогне за намаляване на инсулиновата резистентност, подобрявайки по този начин контрола на кръвната захар. Куркуминът също така стимулира секрецията на инсулин от панкреаса.

  • Смокинови листа: Използването на смокинови листа за диабет също се оказва ценен подход в контрола на заболяването. Екстрактът от смокинови листа действа като естествен инсулин, като подпомага транспорта на глюкоза от кръвта към клетките, което помага за нормализиране на нивата на кръвната захар. Един от механизмите, чрез който смокиновите листа оказват своето влияние, е чрез инхибиране на ензима, отговорен за разграждането на въглехидратите в червата. Това забавя абсорбцията на захари и предотвратява резките пикове в нивата на кръвната захар след хранене. 

Важно е да споменем, че въпреки възможността за сваляне на кръвна захар с билки, никоя билка за диабет не е заместител на назначеното ви лечение

Приемането на медикаменти, когато са назначени от лекар, може да е животоспасяващо, така че в никакъв случай не предприемайте преустановяването им по собствено усмотрение. 

Билкови хапчета за диабет - пълно ръководство Билкови хапчета за диабет - пълно ръководство

Видове билкови хапчета за диабет

На пазара съществува изобилие от хранителни добавки за диабет. Някои от тях идват със състав на монопродукти, което означава, че активната съставка е само една. Можете да съчетаете различни добавки, ако разполагате с нужната информация относно комбинирането им. 

Други, създадени за улеснение на потребителите, съдържат повече от една активна съставка. Те могат да включват не само билки, но и витамини и минерали, дозирани подходящо и съобразно нуждите на пациентите. 

Витамини за диабет са една от първите добавки, които идват на помощ при това състояние. Техният състав най-често се базира на витамините С, D, E, B1, B6 и B12

Популярни съставки са и минерали като магнезий, хром и др.

Повечето хранителни добавки за диабет са под формата на таблетки, тъй като това е най-подходящата форма на прием спрямо състоянието. 

Билкови хапчета за диабет - пълно ръководство Билкови хапчета за диабет - пълно ръководство

Популярни марки, серии и продукти

Въпреки огромното разнообразие от хранителни добавки за диабет, потребителите се доверяват на определени продукти, чиято ефективност ги прави най-предпочитани. 

Ето кои са те: 

  • Диабекан (Фортекс): Съчетанието на екстракти от цейлонска канела, магнезий и хром допринася за поддържане на нормален гликемичен индекс, добър метаболизъм на макро хранителните вещества и повлиява благоприятно нивата на холестерол и триглицериди. Това е една от най-търсените и често предписвана от лекарите хранителна добавка за диабет.

  • Диапрес (Магналабс): Диапрес е хранителна добавка за регулиране на диабета, чийто състав е комбинация от екстракт от листа на маслина, канела, хром и магнезий. Мощната формула прави този продукт един от най-предпочитаните на пазара. Той е подходящ както за потребители, страдащи от диабет, така и за тези в преддиабетно състояние.

  • Фавио Витамини за диабетици (WEDO): Витамините за диабетици Фавио притежават един от най-богатите състави, който включва магнезий, витамини С, Е, D, витамини от група В, манган, фолиева киселина, биотин, йод, селен и др. Те съдействат за трайно сваляне на кръвната захар и контрол на диабета.

  • Глюкопил (НАТУРПРОДУКТ): Продуктът съчетава ефективността на билкови лекарства за диабет с витамини и минерали. Неговият натурален състав също го прави един от предпочитаните избори сред диабетици. Той включва екстракти от гурмар, обикновен сминдух и бяла черница, обогатени с хром и витамини от група В. Всички те в комбинация се грижат за цялостния метаболизъм на глюкозата.

Съществуват и много други продукти на реномирани марки с високо качество, като Swanson, Natural Factors, Webber Naturals и други, които заслужено са спечелили доверието на милиони потребители по света. 

В онлайн аптека Нове Фарм ще намерите всичко необходимо за вашето здраве - от хранителни добавки за холестерол и кръвно налягане до билкови хапчета за диабет, добавки за понижаване на кръвната захар и инсулинова резистентност и други на изгодни цени и с бърза доставка. 

Как се приемат билковите добавки за диабет и за какво да внимавате

Приемът на билки за диабет може да предложи допълнителна подкрепа при лечение на заболяването.

Преди да добавите каквито и да било билки за сваляне на кръвна захар към вашата диета или лечение обаче, е изключително важно да се консултирате с лекар или друг медицински специалист. 

По този начин предварително ще бъде преценено дали дадена билка е подходяща за вас и ще бъде препоръчана безопасна дозировка, съобразена с вашите индивидуални характеристики като пациент. 

В случай, че нямате предписание от лекар, винаги приемайте съобразно предписанието от производител. Предозирането води до странични ефекти. 

Билките и витамините за диабет могат да бъдат приемани не само под формата на таблетки, но и като чай, тинктура или капсули. Изборът на формата зависи най-вече от вашите предпочитания и лични здравословни нужди. 

Ето и за какво да внимавате:

  • Взаимодействия с лекарства: Някои билки могат да взаимодействат с лекарства за диабет или други медикаменти, които приемате, като променят тяхната ефективност или причинят странични ефекти. Особено важно е да се внимава при употреба на билки със силно действие като Гимнема Силвестре или Берберин.

  • Странични ефекти: Въпреки че билките са естествени, те не са лишени от потенциал за странични ефекти, особено при неправилна дозировка. Наблюдавайте за всякакви нежелани реакции и спрете приема на билката или продукта, ако забележите такива.

  • Реални очаквания: Билките могат да подпомогнат контрола на диабета, но не трябва да се разглеждат като заместител на стандартното лечение с лекарства и здравословния начин на живот, включително диетата и упражненията.

Напомняме, че лечението на диабета изисква комплексен подход - здравословната и разнообразна храна, редовните физически упражнения и практики за регулиране на стреса са най-добрият лек за всяко заболяване. 

Международната федерация за диабет също подчертава значението на ежедневната умерена физическа дейност като бързо ходене, плуване, колоездене и танци за поне 30 минути в повечето дни от седмицата. 

Редовното ходене за минимум 30 минути всеки ден може да намали вероятността за развитие на диабет с 35-40%. 

Билкови хапчета за диабет - пълно ръководство Билкови хапчета за диабет - пълно ръководство

Често задавани въпроси

  • Мога ли да заменя моите лекарства за диабет с билкови хапчета?

    Билковите хапчета не трябва да заместват предписаните от лекар лекарства за диабет. Те могат да служат като допълнение към вашето лечение, но винаги трябва да се използват в съответствие с указанията на здравен специалист.
  • Колко време е необходимо, за да видя подобрение в нивата на кръвната захар след началото на прием на хранителна добавка?

    Времето, необходимо за забелязване на подобрения в нивата на кръвната захар, може да варира в зависимост от индивида, типа и дозировката на хранителна добавка, както и други фактори като начин на живот и диета. 

    Важно е да имате реалистични очаквания и да продължите да следите нивата на кръвната захар редовно. Много от пациентите забелязват подобрение няколко седмици след началото на приема.

  • Къде мога да намеря надеждни билкови хапчета за диабет?

    Избирането на надеждни билкови хапчета изисква внимателен подбор. Търсете продукти от утвърдени и реномирани производители, които предоставят пълна информация за съдържанието и произхода на съставките. 

    Онлайн отзиви и препоръки от здравни специалисти също могат да бъдат полезни при вземането на информирано решение.