Една от най-важните задачи през първите месеци от живота на бебето е неговото хранене. Ако по някаква причина бебето не се храни с кърма, то за храненето мусе използват шишета за бебе

Антиколик шишета за хранене са специално създадени за облекчаване на колики при бебе благодарение на система, която не позволява на бебето да погълне въздух при хранене.

Видове шишета против колики за бебета 

В зависимост от това как шишето пропуска млякото има няколко вида шишета против колики:

  • Антиколик шишета, които създават вакуум докато бебето суче;
  • Вентилирани шишета, които имат за цел да намалят количеството въздух, което отива към стомахчето на бебето;
  • Антиколик шише с възможност за регулиране на налягането.

Бутилките за новородено против колики са направени от различни материали като пластмаса, стъкло или силикон. Всички пластмасови шишета не съдържат бисфенол А (BPA). 

Приемът на мляко зависи и от биберона, с който се ползва шишето. Бибероните имат значение както за потока мляко, така също и за това как бебето използва езика си при хранене. 

Дали потокът ще бъде бавен, среден или бърз, това зависи от размера, формата и от разположението на дупката на биберона. Също така бибероните се различават и от материала, от които са направени - те са силиконови и каучукови. 

Всеки производител се стреми да доближи максимално усещането при хранене от шишето до това на кърмене от майчината гърда.

Как действат бутилките против колики

Бутилките против колики са произведени така, че не позволяват при хранене бебето да поглъща въздух

Това е изключително важно за кърмачетата, тъй като се намаляват коликите, газовете и дискомфорта, и бебето е спокойно и щастливо.

Ефективни ли са наистина антиколик шишетата

Предотвратяването на коликите не е напълно възможно, поради факта, че причините за тяхната поява са неясни, но по всяка вероятност се касае за незрялост на храносмилателната система

Обикновено коликите се появяват 2 до 3 седмици след раждането, отшумяват към третия-четвъртия месец и не са здравословен проблем. Известни са различни подходи и методи, с помощта на които се намаляват коликите при новородено и се преминава по-леко през този период на израстване на бебето.

Използването на шише против колики значително намалява поглъщането на въздух при хранене на бебето. Много фирми произвеждат биберони със специфични антиколик клапи и с регулатор на дебита. Това е от значение, тъй като по време на хранене се предотвратява поглъщането на въздух от бебето. След всяко хранене се уверете, че бебето се оригва. 

Друг вариант е при хранене да държите бебето по-изправено и се уверете, че вдигате бутилката достатъчно за да не поглъща въздух. Не прехранвайте детето за да се избегне повръщане и дискомфорт.

Отпускащо и релаксиращо за бебето действат и леките масажи, при които след хранене нежно разтривате коремчето. По този начин насърчавате храносмилането и облекчавате дискомфорта на бебето си.

Как да изберете най-доброто шише против колики за вашето бебе - марки и серии

На пазара съществува голямо разнообразие от различни брандове и серии бебешки шишета против колики. Важно е да заложите на висококачествена, надеждна и проверена марка. 

По-популярните изреждаме в редовете по-долу.

Philips Avent

Aventeсветовно известна марка, която осигурява качествени и иновативни продуктиза бебета и деца за грижа и хранене. Материалите, които компанията влага в производство на изделията си, са акуратно проверени и безопасни. В тях не се съдържа токсичен бисфенол А. Всеки един артикул е създаден така, че да улеснява майката. 

Сериите от шишета Авент против колики на Philips Avent, специално създадени с антиколикова система са: Серия Philips Avent Natural и Серия Philips Avent Anti-colic.

  • Серия Philips Avent Natural осигурява по-естествено усещане на детето към кърменето и улеснява комбинирането на кърмене и хранене с шише. Биберонът наподобява гърдата на майката и е с уникален отвор, който освобождава мляко само когато бебето пие активно. Когато бебето спре, за да поглъща и диша, млякото също спира. Шишето е с широко гърло за лесно пълнене и почистване, с ергономична форма и има двоен клапан против колики, като предотвратява поглъщането на въздух и помага за намаляване на коликите и дискомфорта. Тази серия предлага шишета от стъкло и от пластмаса - изработени от безвреден полипропилен, без BPA.
  • Серията Philips Avent Anti-colic е специално създадена да намали коликите, благодарение на вентилационната система AirFree. Вградената в биберона клапа помага на бебето да поглъща по-малко въздух по време на хранене и не позволява образуването на вакуум, докато бебето се храни. Клапата се огъва в ритъма, с който се храни детето, като по този начин позволява навлизането на въздух в шишето, а не в стомахчето. Това от своя страна помага да се намалят коликите и рефлукса. Бутилката антиколик е с уникална форма, удобна за хващане. 

Шишета Авент Антиколик са подходящи за новородени и деца в различни етапи на развитие, а биберонът е с размер, който зависи от възрастта на бебето.

Canpol 

Canpolе лидер в производството на бебешки аксесоари за хранене и грижа. Всички продукти на бранда са изработени от безопасни и безвредни материали. Бутилките са с широко гърло за лесно ползване и почистване. 

Сериите на Canpol с антиколикова система са Canpol Haberman,Canpol Newborn Baby и Canpol Easy Start. 

  • Шишето за колики на Канпол Haberman е патентован продукт, предназначен за деца, страдащи от колики. Иновативната система изтласква въздуха в шишето и така бебето не го поглъща с храната. Това намалява риска от колики и дискомфорт. Хаберман бебешко шише за колики, за разлика от други шишета, има и уникален биберон с допълнителна камера, която остава пълна с храна през цялото време. Системата не позволява на мехурчета въздух да влизат в камерата с храната. Независимо от наклона на шишето, тя остава винаги пълна. Течността изтича само в резултат на смукателните усилия на бебето. То запазва сукателния си рефлекс и не става мързеливо. Освен това не се налага смяна на биберона - притокът на течност се регулира с натискането на определен бутон. Друго предимство на това шише антиколик е, че може да се провери температурата на млякото, като се натиснат отворите за вентилиране от двете страни на шишето. Течността започва да изтича капка по капка и така няма опасност бебето да поеме по - топла храна от необходимото. Шишето Хаберман е подходящо за бебета с възраст от 0 до 6 месеца и е с вместимост 260мл.
  • Серията Canpol Newborn Baby са шишета за новородено против колики, снабдени със специално създадена клапа, която осигурява безпроблемна вентилация на биберона и намалява риска от появата на колики. Шишето е с широко гърло, а биберонът е от силикон, наподобяващ майчина гърда и позволява комбиниране на кърмене с хранене от шише. Подходящи са за новородени бебета и са с вместимост 120 мл. Антиколик шишетата от серията Canpol Newborn Baby отговарят изцяло на стандартите за качество и са изработени от висококачествен и безвреден за бебето полипропилен. 
  • Серия Canpol Easy Start има ефективна антиколик клапа, която предотвратява образуването на въздушни мехурчета в храната. Това от своя страна намалява риска от колики и натрупването на газове. Биберонът е силиконов, който наподобява на майчино зърно. Позволява комбиниране на кърмене с хранене с шише. Шишетата са изработени от безопасен полипропилен, без BPA.

Twistshake 

Twistshake създава бебешки продукти, които са безопасни, функционални и естетически издържани.

Антиколик серията на бранда се казва Twistshake TwistFlow. Всяка бутилка от тази серия идва в комплект с контейнер за сухо мляко, биберон и миксер-приставка.

Шишето за хранене е снабдено със система TwistFlow, която предотвратява коликите, като не позволява бебето да поглъща въздух при хранене и осигурява равномерен прием на количество течност. Шишето запазва топлината на млякото, има ергономичен и цветен дизайн, с широко гърло за лесно зареждане и почистване. 

Биберонът е изработен от силикон, а миксер-приставката шейкър улеснява и подобрява пълното разтварянето на сухото мляко във водата. Допълнителният контейнер позволява съхраняването на необходимата доза сухо мляко. При нужда само смесете с вода и нахранете бебчето си.

ишетата от серията Twistshake TwistFlow са изработени от висококачествен премиум полипропилен. Те са с вместимост 180 мл, 260 мл и 330 мл

Предлагат се шишета против колики и на други брандове като например: шишета Нук антиколик, шишета Chicco Wellбeing и др.

Изборът на една или друга марка антиколик шишета за бебе, зависи от вашите нужди, лични предпочитания и бюджет. При известни колебания и съмнения, винаги може да се консултирате с фармацевтите на аптеки Нове, които ще ви предложат бърза и напълно безплатна консултация онлайн.

Предпазни мерки при използване на бутилки против колики

При употреба на антиколик шишета за бебе, задължително следвайте инструкциите за употреба от производителя. 

Предпазните мерки, които следва да се спазват са следните:

  • Почиствайте добре преди и след всяка употреба.
  • Всички части на шишето дръжте далеч от досега на деца.
  • За безопасност и хигиена, подменяйте биберона на всеки два месеца, ако забележите повреда или захабяване - изхвърлете.
  • Не излагайте на директна слънчева светлина или в близост до източници на топлина
  • Винаги използвайте под родителски контрол.
  • Не използвайте биберонът като залъгалка.

Често задавани въпроси

Как се почиства антиколик шише?

Шишето се разглобява се на части и всяка една се мие с топла вода и сапун.

На какъв период от време се сменя биберона на шишето?

Биберонът е желателно да се сменя на всеки два месеца, но ако забележите повреда или захабяване - изхвърлете и заменете по-рано.

Ползвам шише Авент Anti-colic. С какъв биберон да го сменя?

Шишето Авент Anti-colic е съвместимо с биберони Anti-colic с различни степени на потока, които според растежа на бебето и неговите нужди могат да бъдат подменяни.