С открието на т.нар. „слънчев витамин“  D в началото  на 20-ти век, науката прави огромен скок в лечението и превенцията от детски рахит. Това е причина днес той да бъде добавен към детските храни и млека. От тогава насам медицинските проучвания откриват все по-големи ползи от него, а в следващите редове ще разберем по-подробно защо витамин D е толкова нужен на организма ни.

Към днешна дата вече учените установяват, че освен с основната си роля – усвояване на калций и заздравяване на костите, то , витамин Д влияе благоприятно върху почти всички органи в човешкото тяло.

Организмът има свойството директно да синтезира витамина ( витамин Д3) под действието на ултравиолетовите лъчи, който чрез преминаване през черния дроб и бъбреците достига своята активна форма – калцитриол. Твърди се, че регулярното излагане на слънчева светлина може да осигури до 80-90% от нужното количество от витамин Д, като дневното директно стоене на слънце не трябва да бъде повече от 20-25 минути.

„Слънчевият витамин“ се разгражда много бързо, а с възрастта и синтезирането му в организма намалява, което изисква допълнително набавянето чрез прием на храна или под формата на хранителна добавка.

Ползи от приема на витамин Д:

Има важна роля за заздравяването на костите и мускулите – витамин Д играе ключова роля при усвояването на калция в организма. Изследвания доказват, че освен върху здравината на костите , той има благоприятно влияние и върху укрепването на мускулите. „Слънчевият витамин“ предотвратява и лекува болките в ставите и мускулите , както и остеопороза и хронична умора.

Повишава имунната система – витамин Д стимулира синтезът на антимикробните пептиди – естествените антибиотици в организма. По този начин в тялото се предотвратяват възпалителни процеси като настинки, грипове и инфекции.

Подобрява сърдечно-съдовата система – витамин Д предпазва от прекаленото натрупване на протеини , които повишават кръвното налягане и втвърдяват артериите. Достатъчното количество от витамина намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Предотвратява образуването на ракови клетки – витамин Д контролира растежа на нормалните и туморните клетки, като по този начин има изключително важна роля при превенцията от рак – особено рака на дебелото черво, простата, рака на гърдата и други.

Подпомага производството на инсулин от клетките и поддържа здравословните нива на кръвната захар – витамин Д стимулира секрецията на инсулин от панкреаса. Поради тази причина неговият прием може да бъде превантивна мярка от диабет.

Ползите от приема на витамин Д растат с всяко следващо проучване, като той може да бъде набавен чрез слънчеви лъчи, чрез определени храни – най-богати на витамина са сьомгата, херингата, яйцата и сардините или чрез хранителна добавка.

Въпреки синтезирането му от слънчева светлина, препоръчително е той да бъде приеман в синтетичен вид от възрастните хора, малки деца, хората с по-тъмна кожа и жителите на районите с по-малко слънчева светлина.