Напуканите ръце са често срещан проблем, особено през студените месеци, както и при хора, чиято работа изисква чест контакт с вода или химикали. 


Това е не само естетически проблем, но и състояние предизвикващо чест дискомфорт, тъй като дълбоките пукнатини могат да бъдат болезнени, а понякога водят и до инфекции.

Напукани ръце - причини, лечение и козметикаНапукани ръце - причини, лечение и козметика

Причини за напукани ръце

Кожата на ръцете е постоянно изложена на множество външни влияния, което я прави изключително уязвима към напукване и сухота. 

Когато кожата е изложена на допълнителни неблагоприятни влияния от ежедневните дейности, това може да доведе до увеличаване на риска от проблеми с нейния естетически вид, както и мекота на допир. 

Неправилната или недостатъчната грижа за кожата на ръцете, също може да влоши нейното състояние, но винаги има решение.

Ето няколко от най-честите фактори, които водят до напукана кожа на ръцете:

  • Суха кожа: Най-честата причина за напукани ръце е просто сухата кожа. Различни фактори могат да допринесат за сухотата, включително ниската влажност във въздуха през зимните месеци или прекомерната употреба на сапуни, които отмиват естествените масла на кожата. Това допринася кожата да загуби своята влага, и така тя става груба, напукана и понякога дори болезнена.
  • Излагане на агресивни химикали: Сухата и напукана кожа на ръцете често се дължи на вредните химикали, които се срещат в различни ежедневни продукти. Примери за такива химикали са алкохолът в дезинфектантите, хлорът в почистващите средства, амонякът в силните почистващи препарати, ацетонът в средствата за премахване на лак и още много други. За да защитите ръцете си, е добре да избягвате такива силни продукти и да търсите по-нежни варианти. Използвайте почистващи средства, които са меки и са предназначени за чувствителна кожа. 
  • Кожни заболявания: Специфични кожни заболявания като екзема, псориазис, и дерматит причиняват дискомфорт поради сърбеж и зачервяване, но също така водят до по-дълбоки пукнатини в кожата. Тези състояния са особено болезнени и често крият риск от инфекции. При тяхното възникване се нарушава естествената бариера на кожата, което я прави по-уязвима към външни влияния.
  • Възрастови и хормонални промени: С напредването на възрастта, кожата естествено губи своята способност да задържа влага, което води до по-суха кожа и по-голяма склонност към напукване. Хормоналните промени също влияят значително на кожата на ръцете и могат да доведат до сухота и напукване. Такива промени се наблюдават по време на пубертета, бременност, както и по време на менопауза при жените. По време на бременност и особено през периода на менопауза се наблюдават значителни колебания в нивата на хормона естроген, който оказва силно влияние върху кожата. Тиреоидните хормони също играят ключова роля, а техният недостиг предизвика сухота и лющене по кожата. 
  • Студ: Зимните месеци могат да бъдат особено трудни за кожата на ръцете, което често води до сухи и напукани ръце. Студът навън не прощава, а ръцете са най-изложени на неговото силно въздействие. Тези условия естествено водят до напукани ръце от студ, които понякога могат да стигнат до крайността - напукани ръце до кръв. 

Тези състояния не само причиняват дискомфорт, но и представляват риск от инфекции. За това е много важно да се предприемат мерки за защита и грижа за кожата на ръцете навреме, за да се предотврати или намали риска от напукване. 

Напукани ръце - причини, лечение и козметикаНапукани ръце - причини, лечение и козметика

Домашни средства за лечение на напукани ръце

Домашните средства могат да предложат нежна, ефикасна и изцяло естествена грижа за напуканата кожа на ръцете. Много от тях са лесно достъпни и могат да се прилагат редовно за поддържане на по-добра хидратация и защита на кожата. 

Някои от най-доказаните и популярни методи са:

  • Кокосово масло: Кокосовото масло хидратира и помага в борба с бактериалните и гъбични инфекции благодарение на своето антимикробно действие. Нанасяйте редовно от него върху ръцете, като обръщате особено внимание на много сухите участъци. Използвайте нежни кръгови движения за масажиране на маслото в кожата. Това помага на маслото да проникне по-дълбоко и стимулира кръвообращението в ръцете.
  • Захар и зехтин:Голямото натрупване на мъртви кожни клетки върху епидермиса често води до затруднено проникване на овлажняващите продукти. За това използвайте нежен домашен скраб от захар и зехтин, за да премахнете мъртвите клетки, чрез което ще подобрите хидратацията на кожата. Нанесете паста от 2 супени лъжици фина захар заедно 1 супена лъжица зехтин и масажирайте с кръгови движения за около 2-3 минути.
  • Мед:Известен със своите антибактериални и възстановяващи свойства, медът може да бъде използван като маска за ръце. Нанесете мед върху чиста кожа и оставете за около 15-20 минути, след което изплакнете с топла вода.
  • Алое вера:Гелът от алое вера е идеален за успокояване на раздразнената и напукана кожа. Неговите охлаждащи и възстановяващи свойства помагат за облекчаване на болката и ускоряват процеса на заздравяване. Нанесете чист гел от алое вера върху засегнатите участъци на ръцете няколко пъти на ден.
  • Овесена вана: Накиснете ръцете си в топла вода с добавени към нея няколко лъжици овес и задръжте ръцете там за около 10-15 минути. Овесената каша е натурален овлажнител, койтопомага при дехидратирана и напукана кожа. Чрез този метод може да се постигне повече мекота и облекчение на сухата и раздразнена кожа.
  • Млечна вана: Прясното мляко е богат източник на млечна киселина, която действа като естествен ексфолиант върху ръцете. То премахва мъртвите кожни клетки, а кожата става по-мека, гладка и фина на допир. За отличен резултат просто накиснете ръцете си в топлото мляко за 10-15 минути, за да хидратирате и подхраните в дълбочина.

Всеки от предложените варианти за домашно възстановяване предлага значително облекчение за кожата на ръцете, подобрявайки нейната мекота и еластичност. 

Важно е да бъдете последователни в грижата и да защитавате ръцете си от външни фактори, които могат да допринесат за изсушаване на кожата.

Специализирана козметика за напукани ръце

Грижата за напуканата кожа на ръцете често изисква и специализирани козметични продукти, които да осигурят необходимата хидратация, възстановяване и защита. 

По-долу споделяме детайли за няколко ключови категории козметични продукти, които можете да използвате за целта.

Хидратиращи кремове и лосиони за ръце

Хидратиращите продукти са основата на всяка грижа за ръцете, особено когато става дума за лечение на напукана кожа. 

Търсете кремове и лосиони, които съдържат следните съставки:

  • Глицерин: Привлича вода във външния слой на кожата, а когато се използва заедно с друга овлажняваща съставка, глицеринът помага и за задържане на влагата.

  • Хиалуронова киселина: Известна със своите интензивни хидратиращи свойства.

  • Масла от ший, кокос, или жожоба: Предлагат дълбока хидратация и подхранване.

  • Серамиди: Възстановяват защитната бариера на кожата и предотвратяват загубата на влага.

В каталога на онлайн аптека Нове Фарм ще откриете популярни и висококачествени кремове за ръце, включващи горе посочените съставки. 

Доверете се доказани марки като CeraVe, Neutrogena, Eucerin, La Roche-Posay и още много други.

Възстановяващи балсами и мехлеми

За много суха и напукана кожа, възстановяващите балсами и мехлеми предлагат по-интензивно лечение. 

Те имат по-гъста текстура и могат да съдържат съставки като:

  • Витамин Е: Има антиоксидантни свойства и помага за възстановяването на увредената кожа.

  • Ланолин: Предлага богата хидратация и образува защитна бариера върху кожата.

  • Алантоин: Спомага за успокояването и заздравяването на увредената кожа.

За максимални резултати, важно е да прилагате възстановяващи балсами и мехлеми редовно, особено след излагане на кожата на климатични условия като студ, вятър или слънце

Съчетанието на възстановяващ продукт за ръце заедно с добри ежедневни навици, значително ще подобри общото състояние на кожата на ръцете. За хора, които имат по-изразена чувствителност на кожата, е добре да се търси био козметика с минимално съдържание на алергени и без добавени аромати.

Нощни кремове и процедури

Нощта е период, който предоставя отлична възможност за интензивно лечениена напуканите ръце. По това време тялото си почива и активно се възстановява. За това използването на нощни кремове може значително да подобри състоянието на сухата и увредена кожа.

Козметичните продукти подходящи за този етап предлагат по-интензивна грижа и съдържат съставки като пептиди, ретинол и антиоксиданти за максимално възстановяване и подмладяване на кожата.

За допълнителна грижа, носете памучни ръкавици през нощта след нанасяне на хидратиращ крем. Това помага на продуктите да проникнат по-дълбоко в кожата и да се абсорбират ефективно през цялата нощ, предлагайки интензивна хидратация и възстановяване.

Слънцезащитни продукти за дейности на открито

Когато става дума за дейности на открито, едно от най-важните неща, които трябва да вземете предвид за опазването на вашата кожа, е това да използвате продукти съсслънцезащитен фактор.

Независимо дали сте на плажа, в планината или просто се разхождате в парка, слънчевите лъчи могат да нанесат сериозни щети на кожата на ръцете. Освен това употребата на слънцезащитна козметика ще помогне и в предотвратяването на допълнителната сухота и стареене.

Напукани ръце - причини, лечение и козметикаНапукани ръце - причини, лечение и козметика

Изборът на подходящите козметични продукти е от решаващо значение за поддържането на здравето и красотата на ръцете. 

Препоръчително е винаги да търсите продукти, които отговарят на специфичните нужди на вашата кожа. Не забравяйте, че редовната употреба накозметика за напукани ръце е ключът към постигането на най-добрите резултати.

Как да се предпазите от напукване на кожата на ръцете

За да предпазите кожата си се изисква цялостен подход, който включва както внимателна грижа, така и промени в ежедневните навици. 

Редовната хидратация с подходящ крем, избягването на агресивни химикали без подходяща защита, както и носенето на ръкавици при студено време са само част от мерките, които могат да помогнат. 

Също така, препоръчително е да се обърне внимание на диетата, като се включат храни, богати на омега мастни киселини и витамини А, C и E. Тези хранителни вещества подпомагат хидратацията и укрепват кожната бариера, като подобряват здравето на кожата отвътре навън.

Често задавани въпроси

  • Може ли напуканите ръце да бъдат знак за сериозно здравословно състояние?

    В някои случаи, постоянната сухота и напукването могат да сигнализират за кожни заболявания като екзема или псориазис. Ако имате продължителен период на дискомфорт вследствие на този проблем е препоръчително да планирате консултация с дерматолог.
  • Как да подбера подходящ крем за напукани ръце?

    Препоръчително е да изберете крем с богат състав от хидратиращи и възстановяващи съставки като глицерин, масла от ший, кокос или зехтин, както и добавки като витамин Е, алое вера и други хидратиращи и успокояващи активни вещества.
  • Има ли разлика между мъжката и женската кожа по отношение на напукването на ръцете?

    Да, има разлики, защото кожата реагира по-различен начин на външните фактори. Мъжката кожа обикновено е по-дебела и по-мазна, което може да я направи по-устойчива на напукване. Въпреки това грижата за кожата на ръцете е препоръчителна и за двата пола.