Кутикулите са тънка, често пренебрегвана част от нашите ръце, но те играят ключова роля за здравето и външния вид на ноктите. Тези малки лентички кожа, които обгръщат основата на нокътната плочка, служат като защитна бариера срещу бактерии и инфекции.

В тази статия ще разгледаме какво представляват кутикулите, каква е тяхната функция и какви грижи са необходими, за да се поддържат здрави и красиви.

Какво са кутикулите и от какви грижи имат нуждаКакво са кутикулите и от какви грижи имат нужда

Kакво представляват кутикулите и каква е функцията им за здравето на ноктите?

Кутикулите са тънкия слой кожа, който се намира в основата на ноктите. Те играят защитна роля, като предпазват новопоявяващия се нокът от бактерии и замърсявания. 

Без тях, ноктите биха били изложени на много инфекции и други проблеми. Кутикули на ноктите са от решаващо значение за поддържане на здрави и красиви нокти, затова е важно да се грижим за тях правилно и редовно.

Ежедневна рутина и грижи за кутикулите

Ежедневната грижа за кутикулите трябва да включва нежно почистване и хидратация. Използването на мек сапун и топла вода е напълно достатъчно за почистване, докато хидратацията може да се осъществи с помощта на масло за или олио.

Нанасяйте продукта вечер преди лягане, за да му позволите да проникне в дълбочина и да подхранва кутикулите през цялата нощ. 

Редовният масаж с тези масла също допринася за техния добър вид. Когато прилагате продукта чрез масажни движения се подхранват и възстановяват кожичките. Масажът също така стимулира кръвообращението около ноктите, което спомага за по-здрав растеж на нокътната плочка.

Масажирайте нежно кутикулите всеки ден за няколко минути с малко количество масло, за да поддържате кожичките меки и здрави. Редовното прилагане на тези прости стъпки ще подобри здравето и външния вид на вашите нокти значително.

Какво са кутикулите и от какви грижи имат нуждаКакво са кутикулите и от какви грижи имат нужда

Отдръпване на кутикула от нокътната плочка

Процесът на отдръпване от нокътната плочка е важна стъпка в маникюра и педикюра, която спомага за поддържането на ноктите здрави и чисти. 

Първо, ръцете или краката се измиват с топла вода и сапун, за да се премахнат замърсяванията и бактериите. След това ноктите се накисват в топла вода за около 5-10 минути, което омекотява кутикулите и улеснява тяхното отдръпване. 

След накисването се нанася специален гел за кутикули, който трябва да действа за 2-5 минути в зависимост от инструкциите на продукта. Накрая кожичките се избутват назад с помощта на дървен или метален инструмент за избутване на кутикули.

Ако е необходимо, излишните кожички могат да бъдат отрязани с малки ножичка или клещи за кутикули, но това трябва да става много внимателно, за да се избегнат инфекции.

След като кутикулите са избутани и почистени, се нанася овлажняващ крем или масло, което хидратира кожата около ноктите. Масажирането на този продукт помага за по-доброто му абсорбиране. 

Омекотяването и избутването на кутикулите е важно да се прави редовно, както и използването на хидратиращи продукти, за да запазите своите нокти здрави и силни.

Какво са кутикулите и от какви грижи имат нуждаКакво са кутикулите и от какви грижи имат нужда

Трябва ли да се изрязва кутикула, кога и как?

Изрязването на кутикулите се препоръчва, само когато те са излишно удебелени или загрубели. 

На този етап е важно да се използва стерилизирана ножичка за кутикули и да се реже много внимателно, за да се избегнат наранявания. Редовната хидратация и правилна поддръжка могат значително да намалят необходимостта от тази процедура.

Изрязването на кутикулите е една от най-дискутираните теми в грижата за ноктите. Въпреки че много хора избират да ги изрязват, но е много важно да се знае, че този процес трябва да се извършва внимателно и само при необходимост. 

Изрязването може да доведе до нежелани последствия като инфекции и увреждане на нокътната плочка, ако не се подходи правилно към процедурата.

Изрязването е препоръчително в следните случаи:

  • Удебелени кутикули: Ако кожичките са прекалено удебелени или загрубели, е необходимо да се изрежат, за да се подобри външният вид на ноктите и да се предотврати разкъсване.
  • Наличие на кожички: Понякога около ноктите се появяват малки кожички, които могат да бъдат болезнени или да предизвикат раздразнение. В тези случаи изрязването ще помогне за облекчаване на дискомфорта.
  • Маникюр: При професионален маникюр, специалистите често изрязват кутикулите, за да постигнат по-чист и красив вид на ноктите.

Важно е винаги да използвайте стерилни инструменти и да следвате правилната техника, за да избегнете сериозни инфекции и наранявания.

Можете да изрежете кутикулите безопасно чрез тези лесни стъпки:

  • Подготовка: Накиснете ръцете си в топла вода за 5-10 минути, за да омекотите кожичките. Можете да добавите малко зехтин или подхранващо масло за кутикули във водата за допълнителна хидратация.
  • Използване на стерилизирани инструменти: Винаги използвайте чиста и безопасна за употреба ножичка за кутикули или клещи. 
  • Хидратация: След изрязването нанесете подхранващо масло за кутикули или специален крем, за да успокоите кожата и да предотвратите изсушаване.
  • Не изрязвайте прекалено често: Това води до увреждания по нокътната плочка. Ограничете изрязването до максимум веднъж на две седмици.
  • Избягвайте агресивни методи: Изрязването трябва да бъде нежно и внимателно. Агресивните методи могат да доведат до разкъсване на кожата. 
  • Професионална помощ: Ако не сте сигурни как правилно да изрежете, то е препоръчително да потърсите помощ от професионален маникюрист. Те имат необходимите знания и инструменти за безопасно и ефективно извършване на тази процедура.

Изрязването на кутикулите може да бъде безопасно, ако се извършва правилно и с внимание. Важно е да не се пренебрегва хидратацията и защитата на кожичките, за да се запази тяхното здраве и да се избегнат нежелани проблеми.

Какво са кутикулите и от какви грижи имат нуждаКакво са кутикулите и от какви грижи имат нужда

Професионална грижа за кожичките - процедури и козметика

Професионалната грижа за кожичките играе съществена роля за поддържане на здравето и красотата на ноктите. 

Тази грижа включва различни процедури и използването на специализирани козметични продукти, които могат значително да подобрят състоянието на кожичките и ноктите. 

Някои от професионалните процедури за по-добра грижа са:

  • Маникюр и педикюр: Тези процедури включват оформяне и полиране на ноктите, грижа за кутикулите и нанасяне на лак. Те спомагат за поддържането на ноктите здрави и добре изглеждащи.
  • Парафинови бани: Топлият парафин омекотява и хидратира кожата на ръцете, като същевременно подобрява кръвообращението и облекчава болките в ставите. Процедурата е особено полезна за хора със сухи и напукани кутикули.
  • Масажи с подхранващи масла: Редовните масажи на ръцете стимулират кръвообращението, което спомага за по-здрав растеж на ноктите.
  • Спа процедури за ръце: Тези процедури включват ексфолиране, масаж и маска за кожата на ръцете. Те подобряват текстурата и външния вид на кожата, правейки я по-гладка и мека.
Какво са кутикулите и от какви грижи имат нуждаКакво са кутикулите и от какви грижи имат нужда

В своята ежедневна рутина можете да включите и различни видове продукти и козметика за нокти. Повече за тях четете в следващите редове.

Масло и олио за кутикули

Тези продукти са отличен вариант за хидратация и подхранване на кожичките. Те съдържат натурални масла като жожоба, бадемово масло и арганово масло, които помагат за поддържане на кожичките меки и здрави.

Изборът между масло и олио зависи от индивидуалните нужди на кожата ви. Ако имате много сухи и напукани кутикули, маслото е по-подходящ вариант. В случай, че предпочитате леко и бързо попиващо средство за ежедневна грижа, то олиото е по-добър избор.

Гел за кожички

Геловете са предназначени за омекотяване и изглаждане на излишната кожа. Те съдържат нежни ексфолиращи съставки и натурални екстракти, които спомагат за по-лесното отстраняване на кожичките без да ги нараняват.

Професионални комплекти за грижа за ноктите и кутикулите

Тези комплекти обикновено включват различни инструменти и продукти за цялостна грижа за ръцете. Те могат да съдържат ножичка за кутикули, избутвач, пила, нокторезачка и много други.

Професионалната грижа за кутикулите е ключова за поддържане на здравето и красотата на ноктите. Чрез редовни процедури и използване на специализирани козметични продукти, можете да постигнете меки, хидратирани и здрави кожички. 

Често задавани въпроси

  • Кои са най-добрите продукти за премахване на кутикули?

    За да можете лесно да премахнете кожичките около нокътя се препоръчват избутвачи за кутикули и ножички. Те трябва да бъдат стерилизирани преди употреба, за да се предотвратят инфекции по време на маникюр.
  • Каква е разликата между изрязване и избутване на кутикулите?

    Изрязването включва използването на специална ножичка за премахване на излишната кожа, което може да е необходимо при силно загрубели кутикули. Избутването от друга страна, е по-щадящ метод, при който се използва избутвач за кутикули. Този метод не крие риск от това да доведе до инфекции.
  • Мога ли да премахна кутикулите завинаги?

    Не, те са естествена част от ноктите и тяхната функция е важна за защита от инфекции. Вместо да се опитвате да ги премахнете завинаги, по-добре е да ги поддържате здрави и хидратирани чрез правилна грижа.