ОМЕГА 3 КАПС. 1000 МГ Х 90 ФОРТЕКС
-
Омега-3 Фортекс
Омега-3 Фортекс съдържа 1000 mg концентрирано рибено масло, с 18% ЕРА и 12% DHA незаменими ненаситени мастни киселини.
Категорично е доказано в многобройни клинични проучвания, че приемът на oмега-3 мастни киселини (EPA и DHA) е от изключително значение за здравето на човека.
Омега-3 подпомага дейността на всички системи и органи в организма на човека. Допринася за нормални:
- сърдечна дейност
- нива на холестерола и триглицеридите в кръвта
- мозъчна дейност
- метаболизъм
- еластичност на кожата
Омега-3 Фортекс е от лидерите на българския пазар, заради безспорните си предимства:
- голямо съдържание на омега-3: 1000mg в една капсула
- голямо количество: 90 меки желатинови капсули в една опаковка
- добър състав: масло от сьомга и добавен витамин Е като силен антиоксидант
- европейски произход
- добра цена
Сърдечносъдови заболявания
Сърдечносъдовите заболявания са бичът на съвременното общество. Те са причина за най-много смъртни случаи като процентът на заболеваемост постоянно расте и разширява възрастовата си граница.
Една от причините за широкото разпространение на сърдечно-съдовите заболявания е нездравословното и наситено с консумация на мазнини хранене. Мазнини под формата на наситени мастни киселини се влагат и във всички полуготови пакетирани храни, които са лесно достъпни във всеки хранителен магазин. Целта е значително увеличаване на срока на годност на продуктите.
Не всички мазнини обаче са вредни.
Омега-3 ненаситените мастни киселини
Съществуват и полезни мазнини – това са oмега-3 ненаситените мастни киселини. Те са не само полезни, но и изключително необходими за дейността на всички системи и органи в организма на човека.
Редица клинични тестове доказват изключителната заслуга на oмега-3 мастните киселини за сърдечната дейност. Те подобряват функцията на кръвоносните съдове (особено при прединфарктни и постинфарктни състояния), помагат за добрата работа на сърдечния мускул, намаляват холестерола и триглицеридите, понижават кръвното налягане.
Омега-3 не се синтезират в тялото, а трябва да бъдат приети от организма чрез храната.
Най-бързо усвояемите oмега-3 (DHA и EPA) се съдържат в рибните продукти, чиято консумация е крайно недостатъчна. Последните изследвания показват голям недостиг като цяло в тялото на човека на изключително важните oмега-3 (DHA и EPA) мастни киселини.
Интересът към oмега-3 произлиза от наблюденията върху феномен в Гренландия: храната на ескимосите е изключително богата на мазнини от морски произход (oмега-3 ненаситени мастни киселини). Установено е, че на този начин на хранене се дължи изключително ниската заболеваемост на сърдечно-съдовата система.
Проведените редица изследвания по категоричен начин доказват важната роля на oмега-3 в профилактиката и лечението на сърдечно-съдови заболявания. Омега-3 киселините са незаменими и при лечение и профилактика на психични и неврологични разстройства, корекция на теглото, заболявания на очите, костите, ставите и други.
Омега-3 Фортекс са незаменими ненаситени мастни киселини – EPA (ейкозапентаенова) и DHA (докозахексаенова). DHA и EPA киселините са с рибен произход и се усвояват моментално в клетките на тялото. Категорично е доказано, че поради дълговерижната си молекулна структура те са по-полезните и по-необходимите мастни киселини.
Основната биологична роля на ненаситените мастни киселини е изграждането на клетъчните мембрани. Омега-3 киселините се вграждат в двойния фосфолипиден слой на клетъчната мембрана като по този начин подобряват подвижността, течливостта и пропускливостта. Омега 3 са необходими за всяка клетка в тялото на човека.
Изключително положителни са резултатите от тестовете на омега-3 за подпомагане на сърдечната дейност. След провеждането на клинични проучвания се установява, че приемът на дълговерижните омега-3 мастни киселини (EPA и DHA) води до понижаване на риска от появата на сърдечно-съдово заболяване по следните механизми:
- предотвратяват се аритмиите
- понижава се риска от тромбоза
- понижава се количеството на триглицеридите
- подобрява се функцията на ретикуло – ендотелната система
- понижава се кръвното налягане
- намалява се възпалението
- забавя се прогресията на атеросклерозата
Провеждат се много изследвания, които неоспоримо доказват важността на омега-3 киселините за:
- добрата работа на сърцето
- развитието на мозъка
- правилния метаболизъм и съответно здравословното тегло
- доброто състояние на очите, косата, костите
- еластичността на кожата
- психическото здраве и самочувствието
- силния имунитет
Защо DHA е толкова важна по време на бременност и кърмене?
По време на развитието на плода, DHA бързо се натрупва в специфични тъкани, които продължават развитието си след раждането – мозък, очи, черен дроб, мастна (мазнина) и скелетна мускулатура, особено през последните три месеца от бременността и първите 6 месеца от неговия живот, когато е изключително хранено с кърма. Това е периодът, когато правилното хранене на бебето е изцяло зависимо от приема на хранителни микроелементи от майката.