Репеленти и препарати за насекоми

5 Артикули

на страница
Настрой низходяща посока

5 Артикули

на страница
Настрой низходяща посока

Репелентите против комари и насекоми са добър начин да се предотврати разпространението на болести, както и да се намали раздразнението, причинено от ухапвания. 

 

С разнообразието от опции на пазара, е важно да разберете как работят различните видове продукти против насекоми, дали всички са безопасни за ползване и кои са най-подходящите методи за прилагане, за да осигурите максимална защита за вас и вашето семейство.

Какво представляват репелентите и инсектицидите?

Репелентите и инсектицидите са продукти, които се използват за контролиране на популациите от насекоми и предотвратяване на ухапвания. Използвани за лична употреба (а не за селскостопански цели), репелентите могат да се категоризират като вид козметични продукти.

Репеленти

Репелентите са вещества, които излъчват неприятна за насекомите миризма и по този начин ги възпират от кацане или ухапване. Повечето репеленти се прилагат директно върху кожата или дрехите и действат като маскират аромата им, което затруднява насекомите да открият плячката си.

Инсектициди и препарати против насекоми

Инсектицидите са продукти, предназначени да убиват или контролират популациите от насекоми. Някои от тях може да ползвате, за да насочите насекомите към определена зона, а други, за да се отървете от насекомите в определена зона. Те действат като разстройват нервната система на насекомото, причинявайки парализа или смърт.

Разлики между репеленти и инсектициди

Репелентите се използват предимно за предотвратяване на ухапвания от насекоми и обикновено се считат за безопасни за хора. Инсектицидите са предназначени да убиват насекоми и могат да представляват риск както за хората, така и за всеки друг вид нецелеви организми, ако не се използват правилно.

На какви видове могат да бъдат разделени продуктите против насекоми?

Тези продукти се предлагат в различни форми и съдържат различни активни съставки, насочени към определени видове насекоми.

 

Те могат да бъдат например:

 • Спрей против комари
 • Гривни против кърлежи
 • Гел-репелент против комари
 • Специално разработени бебешки репеленти
 • Лосиони репеленти за деца
 • Изпарители за пръскане против насекоми
 • Препарати против комари на открито
 • Таблетки против насекоми
 • Естествени репеленти против бълхи
 • Предпазващи спрейове срещу кърлежи и др.

 

Видовете репеленти биват DEET, пикардин и IR3535, докато видовете инсектициди са главно пиретроиди, органофосфати и неоникотиноиди.

Кой продукт кога се ползва?

Различните видове репеленти и инсектициди се ползват с различна цел според търсения ефект.

 

Например, в райони с висока популация на комари и риск от пренасяни болести, използването на репелент на основата на DEET или Picaridin може да бъде много ефективно. В селскостопански условия често се налага използването на инсектициди като пиретроиди или органофосфати за защита на културите от вредители.

Как се използват и как действат препаратите за насекоми?

И репелентите, и инсектицидите са основни инструменти за борба с насекоми, но действат по различни начини. За да ги използвате ефективно, е важно да разберете как действат и да следвате внимателно инструкциите на етикета. 

Репеленти

Репелентите се нанасят върху кожата или дрехите, за да възпрат насекомите от приближаване до тялото. Въпреки това, някои продукти могат да се използват и за третиране на външни площи или екипировка за къмпинг. Тези продукти действат като създават бариера - обикновено чрез аромат или вкус, който насекомите намират за неприятен и предпочитат да избегнат.

Инсектициди

Инсектицидите са предназначени да убиват или контролират насекоми и обикновено се прилагат като спрейове, примамки или капани, в зависимост от вида на продукта и конкретното насекомо. Те засягат директно нервната система на насекомото.

 

Инсектицидите могат да се използват както на закрито, така и на открито, но е изключително важно да се използват безопасно и в съответствие с инструкциите на етикета. Това е така защото прекомерната или неправилна употреба на инсектициди може да бъде вредна за хората, домашните любимци и околната среда.

Марките репеленти и инсектициди, на които можете да се доверите

На пазара има много марки репеленти против комари и насекоми.

 

Хубаво е да вземете предвид няколко неща, за да направите правилния избор:

 • Вида насекомо, което се опитвате да отблъснете;
 • Силата и ефективността на репелента;
 • Продължителността на предоставената защита;
 • Качеството на използваните съставки;
 • Безопасността на продукта;
 • Репутацията на марката и други.

 

Ето някои от най-добрите марки репеленти против комари и насекоми:

 • Бочко - българска марка с естествени съставки без агресивни химикали;

 • Pranarom - естествени и органични репеленти за насекоми с приятен аромат и висока ефективност при отблъскване на насекоми;

 • Raid - добре позната марка с набор от инсектициди и репеленти за насекоми с активни съставки и дълготрайна защита;

 • Novae Pharm - органични репеленти против насекоми с натурални съставки без вредни химикали и синтетични аромати;

 • Natural Factors - естествени и органични репеленти за насекоми с етерични масла.

Защо да изберете репеленти против комари и насекоми от онлайн аптека Нове Фарм?

В онлайн аптека Нове Фарм предлагаме богат избор от лицензирани репеленти и инсектициди против комари и насекоми. С нашите качествени продукти може да сте сигурни, че ще бъдете предпазени от ухапвания, болести и неприятни алергии

 

С бързо време за доставка и набор от отстъпки, можете да се насладите на удобството на онлайн пазаруването, като същевременно спестявате пари.

 

Защитете себе си и близките си от вредни ухапвания и насекоми и се насладете на спокойствието, което идва с използването на надеждни и ефективни продукти. Поръчайте сега и изпитайте предимствата сами!

Често задавани въпроси

 • Кой е най-ефективният репелент за комари?

  DEET и пикаридин са най-ефективните репеленти срещу комари. Те са широко достъпни и могат да осигурят дълготрайна защита, когато се използват правилно според препоръките на производителя.
 • Какви миризми мразят комарите?

  Комарите не харесват миризмата на цитронела, мента, евкалипт и лавандула. Много от продуктите против комари съдържат етеричните масла на тези растения или са базирани на тези аромати. 
 • Има ли нещо, което наистина отблъсква комарите?

  Да, има много продукти и съставки, които могат ефективно да отблъскват комарите поне за няколко часа след нанасяне. Такива са DEET, пикаридин, цитронела и масло от евкалипт.