ФЛОРАДИКС СИРОП С ЖЕЛЯЗО БИЛКОВА КРЪВ 250 МЛ
Уникалното на този продукт е съчетаването на плодови сокове с билкови извлеци, които стимулират храносмилането и така гарантират максималното усвояване на желязото.
Всички плодови сокове подбрани във формулата, съдействат за поддържане на кръвотворните органи, а самото желязо е в лесноусвоима форма – железен глюконат.
Част от плодовете и растенията използвани във Floradix Билкова кръв са: червено цвекло, къпини, череши, френско грозде, портокали, както и зеленчуци като коприва, спанак, моркови. Подборът билки, който засилва храносмилането има две основни роли – едната е ролята на доброто храносмилане в максималното усвояване на желязото и втората – превенция на запек, широко разпространен страничен ефект от добавките с желязо. Сокът от червено цвекло е една от най-препоръчваните при анемия храни. Съдържанието на желязо в него не е много, но въпреки това той участва във възпроизвеждането на червени кръвни телца. Плодовите киселини идват от внимателно подбраните плодови сокове, а част от витамин С от сертифициран екстракт от шипки.
Друго много ценно качество на Floradix Билкова кръв е течната й форма – това практически не натоварва храносмилането и реално полезните вещества и желязото се усвояват много по-лесно от организма, по-бързо достигат до кръвта, а от там и до всички органи и системи. Това също така дава възможността в продукта да не се използват сгъстители и втвърдители. Концентратите и извлеците са в естествената си течна форма – не са преработвани.
Уморени ли сте?
Повечето хора биха отговорили „Да“.
Умората е един от основните фактори, подсказващи за недостиг на желязо в организма. Желязото също е основен елемент за пренасянето и задържането на кислород в клетките, за процесите в тъканите, за изграждане на хемоглобин. Floradix Билкова Кръв е идеалната добавка във вашето ежедневие, за да поддържате оптималните нива желязо. Произведено от подбрани плодове и билки за максимално коплексен ефект.
Желязото всъщност е един от много важните и основни елементи в организма.
За какво е важно желязото в нашия организъм? Желязото е съставна част на хемоглобина, а той е елементът от червените кръвни клетки, благодарение на който всяка една тъкан или орган в тялото получава жизнено необходимия й кислород. Желязото е съставна част на редица ензими и протеини; играе ключова роля в процесите на растеж в организма; предотвратява умората – тъкани, които не получават кислород бързо изпадат в състояние на умора; има пряко отношение към силата и издръжливостта на мускулите и добрата физическа форма, тъй като участва в синтеза на миоглобин – „мускулният хемоглобин“ – транспортиращата кислород структура в скелетната мускулатура и сърдечния мускул.
Кои са симптомите за недостиг на желязо?
Умора без реална причина.
Бледа кожа и лигавици.
Чупливи нокти.
Изтощена коса и увеличен косопад.
Липса на енергия и тонус.
Напукани устни.
Студени крака и ръце.
Слабост в мускулите.
Главоболие, виене на свят, апатия, депресия, безсилие, намалена способност за концентрация, а в по-тежките случаи задух и сърцебиене при физически усилия.
Всичките тези симптоми се появяват относително късно. Когато дефицитът не е тежък, той протича доста подмолно и ако човек не се вслушва в тялото си – може дълго време да не усети проблема. Всеки човек има известно количество желязо в тялото като запас, който организмът използва в стресови ситуации. Депата, където този запас се складира в организма, са далак, черен дроб и костен мозък. Количествата желязо, които всеки здрав човек има в тялото си, се поддържат от ежедневния хранителен режим. Недостигът на желязо се диагностицира с изследване на съдържанието му в кръвта, както и на хемоглобина. Кръвните изследвания обаче ще покажат такъв недостиг едва когато запасът от желязо в трите депа (споменати по-горе) е изчерпан. Имайки предвид и симптомите, които нямат остър характер при по-леки състояния, не случайно този начален период на завишени нужди от желязо се нарича “скрит железен дефицит”. Много по-често това състояние се среща при жените, уязвима група са също вегетарианците и веганите. Следващият много важен въпрос е с усвояването на приетото като добавка желязо.
Как се усвоява желязото в организма?
Желязото като елемент е относително трудно усвоимо. При нормални условия, тялото на един здрав човек абсорбира 10-15% от приетото желязо, с което поддържа в норма запаса от елемента в далака, черния дроб и костния мозък. При завишени нужди, при същото количество прието желязо, този процент може да достигне до 60-70% дори 90%, като това много зависи от конкретното състояние, конкретния организъм и качеството на приеманата добавка. За да бъде разтворено в стомаха и да стигне до тънките черва, от където навлиза в кръвта, от голямо значение е формата желязо. Най-лесна за резорбиране, вземайки предвид и киселинната среда на стомаха, това е железният глюконат или така нареченото желязо II. По-лесно се абсорбира и по-бързо се усвоява. За да се случи това обаче, са необходими и някои допълнителни вещества като аминокиселини, протеини, витамин С – задължителни за усвояването на желязото. От значение е и самият произход на желязото и комплексите, в които то е свързано. Така например спанакът се слави с високо съдържание на желязо, но то е в сложни комплекси със съдържащите се в зеленолистните зеленчуци фосфати и фитати, комплекси, които на практика са неразтворими в организма. Усвоеното от спанака желязо е несравнимо с реално съдържимото. Най-разпознаваемото и лесно резорбирано от човешкото тяло, това е всяко едно вещество с органичен произход, пъти по-добро от синтетично създаденото. За доброто резорбиране от съществено значение е здравото и добро храносмилане – това, за което ние трябва да се погрижим е разбиването на комплексите съдържащи желязо в стомаха, достигането на елемента до тънките черва, откъдето се всмуква в кръвта. Ето защо доброто храносмилане е от съществено значение!
Какво количество като добавка да приемаме?
Протеинът, който транспортира желязото през стената на тънките черва, има своя капацитет, изследван и установен на 12мг дневно. Както споменахме по-рано, желязото се усвоява в различен процент в зависимост от качеството му и съпътстващите го вечества, моментните нужди, състоянието на храносмилателната система. При прием на по-големи дневни дози (от оптималните 12мг дневно за възрастен човек) този процент на усвояемост едва ли би се повишил, но количеството неусвоено желязо със сигурност. Това ни гарантира страничните ефекти на неусвоеното желязокато запек, черни изпражнения, потъмняване на зъбите и др. За да получим максимален ефект трябва да обърнем внимание на по-доброто му усвояване, а именно: железен глюконат с органичен произход, аминокиселини, плодови киселини и витамин С, добре работеща храносмилателна система, оптимално количество желязо (12мг дневно)