БИО ЛЕЩА ЧЕРНА БЕЛУГА 500ГР
Лещата съдържа много ползени вещества, сред които фолиева киселина, желязо, бета каротин, тиамин, калций,магнезий, витамини РР и В, мед, цинк, хром, йод, натрий и фосфор. Благоприятно повлиява функцията на нервната, сърдечно-съдовата и имунната система. Съвместима е с хранителния режим при диабет. Много подходяща храна за вегетарианци, поради голямото си количество протеини. Един от най-атрактивните сортове леща несъмнено е белугата. Нарича се така, защото по време на готвене зрънцата ѝ, които са черни на цвят, стават лъскави като едноименния хайвер.
Средна хранителна стойност на 100 гр.:
Енергия..............................................405 kcal
Протеини...........................................31 g
Мазнини........................................... 1.9 g
от които наситени киселини.............. 0 g
Въглехидрати.....................................71,43 g
от които захари..................................0 g
Сол.....................................................0 g
Лещата, която е член на семейство бобови и е чудесна, полезна и вкусна храна, която освен всичко води до понижаване на холестерола. Тя помага и на хора, които имат нарушение на нивата на кръвната захар, благодарение на фибрите, които съдържа в себе си. Консумирането на леща води до снабдяване на организма с енергия при стабилизиране нивата на кръвната захар.
Лещата има различни размери и цветове, вариращи от жълто, червено-оранжево,чак до кафяво и черно. Съществува и сорт леща, която е зелена. Най-разпространената и най-евтината леща е кафявата, позната още като континентална и египетска. Тя има по-слаб вкус от другите видове, но е едно от най-предпочитаните ястия в българската кухня.
Друга много популярна леща е червената, която при термична обработка променя цвета си към златистожълт и характерно се отличава със сладък вкус. Подходяща е за приготвяне на яхнии, супи и пюрета.
Най-скъпият вид леща е зелената леща, наричана още френска леща. Тя се характеризира с месеста структура, с интензивен вкус и твърдост, която остава дори след варене. Този вид леща е перфектна за приготвянето на салати.
Ползите от био храните не са никак малко. Те са изключително вкусни и здравословни, нямат вредни даобавки, ГМО, антибиотици, пестициди. Тези храни са добри за околната среда, тъй като производителите подхранват почвата и това се отразява освен на самите култури, но също така и на самата екосистема. Органичните храни са богати на витамин C, магнезий, калций и желязо, антиоксиданти, омега 3 и са в състояние да ни предпазят от сърдечно-съдови заболявания и развитие на туморни клетки.