МИГ ЗА ДЕЦА СУСП. 20МГ/МЛ 100 МЛ

Безплатна доставка за над 80 лв.
Код
52798
6,30 лв.

МИГ® за деца е противовъзпалително и болкоуспокояващо лекарство (нестероидно противовъзпалително средство, НСПВС), с температуропонижаващи (антипиретични) свойства.

МИГ® за деца се използва за краткосрочно симптоматично лечение на

висока температура
лека до умерено силна болка
МИГ® за деца е предназначен за деца с телесно тегло от 5 кг (б месеца) до 29 кг (9 години).

Не използвайте МИГ® за деца:

ако Вашето дете е алергично към ибупрофен или някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6);
при предшестващи алергични реакции след прием на ацетилсалицилова киселина или други нестероидни противовъзпалителни средства, като:
бронхоспазъм;
астматични пристъпи;
оток на лигавицата на носа;
кожни реакции (напр. зачервяване, оток, уртикария или други подобни);
при неизяснени нарушения на кръвообразуването;
при активна или анамнеза за повтарящи се язви на стомаха/дванадесетопръстника (пептични язви) или кръвоизливи (два или повече отделни епизода на доказана язва или кръвоизлив);
при анамнеза за стомашно-чревен кръвоизлив или перфорация, свързани с предшестващо лечение с нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС);
при кръвоизлив в мозъка (мозъчносъдов кръвоизлив) или друг активен кръвоизлив;
при тежки нарушения на бъбречната или чернодробната функция;
при тежка сърдечна недостатъчност;
при тежко обезводняване (причинено от повръщане, диария или недостатъчен прием на течности);
в последните 3 месеца от бременността.
Предупреждения и предпазни мерки
Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да използваш МИГ® за деца.

Нежеланите ефекти могат да бъдат минимизирани, ако за контрол на симптомите се прилага най-ниската ефективна доза за най-кратко време.

Безопасност по отношение на стомашно-чревния тракт
Трябва да се избягва едновременното приложение на МИГ® за деца с други НСПВС, включително и с т. нар. СОХ-2 инхибитори (селективни инхибитори на циклооксигеназа-2).

Старческа възраст:
Пациентите в старческа възраст проявяват повишена честота на нежелани реакции към НСПВС, особено стомашно-чревен кръвоизлив и перфорация, които могат да са фатални. Ето защо при пациенти в старческа възраст се изисква особено внимателно наблюдение от лекар.

Стомашно-чревен кръвоизлив, язва или перфорация, които могат да бъдат фатални, са съобщавани при приложение на всички НСПВС по всяко време на лечението, с или без предупредителни симптоми или тежки стомашно-чревни инциденти в миналото.

Рискът от стомашно-чревно кървене, язва или перфорация е по-висок при увеличаване на дозите на НСПВС, при пациенти, които в миналото са страдали от язва, особено, ако е била усложнена с кръвоизлив или перфорация (виж т. 2 “Не използвайте МИГ® за деца”) както и при пациенти в старческа възраст. Тези пациенти трябва да започнат лечение с възможно най-ниската доза.

За тези пациенти, както и за пациенти, при които се налага съпътстващо лечение с ниски дози ацетилсалицилова киселина или други активни вещества, които могат да увеличат стомашно-чревния риск, се препоръчва комбинирано лечение със защитни лекарства (напр. мизопростол или инхибитори на протонната помпа).

Ако Вашето дете е имало стомашно-чревни нежелани реакции, трябва да съобщавате всички необичайни коремни симптоми (най-вече стомашно-чревен кръвоизлив), особено в началните стадии от лечението.

Необходимо е внимание, ако Вашето дете приема едновременно лекарства, които могат да увеличат риска от язва или кръвоизлив като напр. перорални кортикостероиди, антикоагуланти като варфарин, селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина, които се използват заедно с други лекарства за лечение на депресивни състояния или антитромбоцитни лекарства като ацетилсалицилова киселина (вж. т. 2 “Други лекарства и МИГ® за деца").

 

Винаги използвайте това лекарство точно както е описано в тази листовка или както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Ако не е предписано друго от Вашия лекар, препоръчителната доза от МИГ® за деца 20 mg/ml е:

Телесно тегло (възраст)  Еднократна доза  Максимална дневна доза  
5 - 6 kg (кърмачета на 6 - 8 месеца)  50 mg  (еквивалентно на 2,5 ml суспензия)  150 mg (еквивалентно на 7,5 ml суспензия дневно)
7 - 9 kg (кърмачета на 9 -12 месеца)  50 mg  (еквивалентно на 2,5 ml суспензия)  200 mg (еквивалентно на 10 ml суспензия дневно)
10-15 kg  (деца на 1 - 3 години) 100 mg  (еквивалентно на 5 ml суспензия) 300 mg (еквивалентно на 15 ml суспензия дневно)
16-20 kg (деца на 4 - 6 години) 150 mg (еквивалентно на 7,5 ml суспензия) 450 mg (еквивалентно на 22,5 ml суспензия дневно)
21 - 29 kg (деца на 7 - 9 години)  200 mg  (еквивалентно на 10 ml суспензия)  600 mg  (еквивалентно на 30 ml суспензия дневно)
Интервалът между отделните приложения трябва да бъде поне 6 часа.

Не надвишавайте препоръчителната доза или продължителност на лечението (максимално 3 дни).

Нарушена бъбречна или чернодробна функция:
Не се изисква намаление на дозата при леко до умерено нарушена бъбречна или чернодробна функция.

МИГ за деца не се препоръчва за приложение при деца под 6 месеца или под 5 kg.

 

За перорално приложение при деца.
За точно дозиране, в опаковката е приложена дозираща спринцовка за перорално приложение (разграфена на интервали по половин милилитър до 5 ml).

Разклатете бутилката преди употреба.
За да отворите бутилката, натиснете надолу капачката и я завъртете по посока, показана от стрелките.
Поставете дозиращата спринцовка в отвора на бутилката.
Обърнете бутилката надолу, докато придържате спринцовката и внимателно издърпайте буталото до съответния мерителен знак.
Изправете бутилката в изходното положение и с внимателно завъртане отстранете спринцовката.
За да приложите суспензията, поставете края на спринцовката в устата на детето и бавно натискайте буталото надолу. Моля, съобразете бързината на приложение с преглъщането на детето.
След употреба затворете бутилката с капачката. Извадете буталото от спринцовката, изплакнете и двете с топла вода и ги оставете да изсъхнат. Съхранявайте спринцовката на място, недостъпно за деца.

При малък брой пациенти може да се получат леки нарушения в храносмилането при приложение на МИГ за деца. Ако това се случи с детето Ви, приложението на лекарството по време на хранене може да е от полза.

Моля, посъветвайте се Вашия лекар, ако имате чувството, че ефектът на МИГ за деца е силен или твърде слаб.

Продължителност на употреба
Само за краткосрочно приложение.

Ако се налага употребата на този лекарствен продукт за повече от 3 дни или ако симптомите се влошат, трябва да се консултирате с лекар.

Не прилагайте МИГ® за деца по-дълго от 3 дни, без да се консултирате с лекар или стоматолог.

 

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. Ако забележите появата на някоя от следните нежелани реакции при детето си, консултирайте се с Вашия лекар, който ще прецени какви мерки ще предприеме.

СПРЕТЕ ПРИЕМА на това лекарство и потърсете веднага медицинска помощ, ако при детето Ви се появят:

Признаци на чревно кървене, като: относително силна болка в корема, катраненочерни изпражнения, повръщане на кръв или тъмни частици, подобни на зърна от кафе;
Признаци на редки, но тежки алергични реакции, като влошаване на астма, необяснимо свистене или задух, оток на лицето, езика или гърлото, трудно дишане, ускорен пулс, спадане на кръвното налягане, което може да доведе до шок. Това може да се прояви дори и при първо приложение на тези лекарства. При поява на някой от тези симптоми веднага извикайте лекар;
Тежки кожни реакции, като обриви, обхващащи цялото тяло, белене, поява на мехури или лющеща се кожа.
Възможни нежелани реакции

Списъкът на изброените нежелани реакции обхваща всички странични ефекти, които са известни до момента за ибупрофен, включително и тези при продължително лечение с високи дози при пациенти с ревматизъм. Посочената честота на проява, извън много редките съобщения, се отнася за краткосрочно приложение на дневни дози до максимално 1200 mg ибупрофен за перорални дозови форми и до максимално 1800 mg за супозитории.

Трябва да се има предвид, че изброените по-долу нежелани реакции са предимно дозозависими и варират при различните пациенти.

Най-често наблюдаваните нежелани реакции са стомашно-чревни. Може да възникнат язви на стомаха или дванадесетопръстника (пептични язви), перфорация или стомашно-чревен кръвоизлив, понякога фатален, особено в старческа възраст (вж. т. 2 “Предупреждения и предпазни мерки”).
След приложение са съобщавани гадене, повръщане, диария, газове, запек, храносмилателни оплаквания, коремна болка, катраненочерни изпражнения, повръщане на кръв, язвен стоматит (възпаление на устната лигавица с образуване на язви), влошаване на чревните заболявания колит и болест на Крон (вж. т. 2 “Предупреждения и предпазни мерки”).
По-рядко е наблюдавано възпаление на стомашната лигавица (гастрит). Рискът от проява на стомашно-чревен кръвоизлив зависи от приложената доза и продължителността на употреба.

Има съобщения за оток, високо кръвно налягане и сърдечна недостатъчност във връзка с лечение с НСПВС.

Лекарства като МИГ® за деца могат да бъдат свързани с леко увеличен риск от сърдечен инфаркт (инфаркт на миокарда) или инсулт.

Чести (могат да засегнат до 1 на 10 лица)
Стомах и храносмилателна система: стомашно-чревни оплаквания като киселини, болка в стомаха, гадене, повръщане, газове, диария, запек и леки стомашно-чревни кръвоизливи, които по изключение могат да доведат до намаление на червените кръвни клетки (анемия).

Нечести (могат да засегнат до 1 на 100 лица)
Имунна система: реакции на свръхчувствителност с кожен обрив и сърбеж, както и астматични пристъпи (с възможно спадане на кръвното налягане).

В този случай веднага трябва да уведомите лекар и приемът на МИГ® за деца трябва да се преустанови.

Нервна система: нарушения на централната нервна система като главоболие, световъртеж, сънливост, възбуда, раздразнимост или отпадналост.

Очи: зрителни нарушения.
В този случай веднага трябва да уведомите лекар и приемът на МИГ® за деца трябва да преустанови.

Стомах и храносмилателна система: язви на стомаха/дванадесетопръстника (пептична язва) възможен кръвоизлив или перфорация, възпаление на устната лигавица с образуване на язви (язвен стоматит), влошаване на язвен колит или болест на Крои, възпаление на стомашната лигавица (гастрит).

Кожа и коса: различни кожни обриви.

Редки (могат да засегнат до 1 на 1000 лица)

Уши: шум в ушите (тинитус).

Бъбреци и пикочни пътища: увреждане на бъбречната тъкан (папиларна некроза), особено при продължително лечение, като може да се повиши и концентрацията на пикочна киселина в кръвта.

Много редки (могат да засегнат до 1 на 10000 лица)

Инфекции и инфестации: много рядко е описано влошаване на инфекциозни възпаления (напр. развитие на некротизиращ фасциит), съвпадащо с приложение на определени противовъзпалителни лекарства (нестероидни противовъзпалителни лекарства, към които принадлежи и МИГ® за деца).

Наблюдавани са симптоми на възпаление на мозъчните обвивки (асептичен менингит) като силно главоболие, гадене, повръщане, висока температура, скованост на врата или замъглено съзнание. Налице е повишен риск за пациенти, които вече страдат от определени автоимунни заболявания (системен лупус еритематодес, смесена съединително-гьканна болест).

При поява или влошаване на признаци на инфекция (напр. зачервяване, подуване, повишена температура, болка и втрисане) по време на употребата на МИГ® за деца, трябва да се консултирате с лекар без отлагане.

Кръв и лимфна система: нарушения в кръвообразуването (анемия, левкопения, тромбоцитопения, панцитопения, агранулоцитоза).
Първите белези могат да са повишена температура, възпалено гърло, повърхностни ранички в устата, грипоподобни оплаквания, силна отпадналост, кървене от носа и от кожата.
При тези случаи лекарството трябва веднага да се спре и да се посети лекар.
Не трябва да се прилага каквото и да е самолечение с болкоуспокояващи и понижаващи температурата лекарства.

Имунна система: тежки генерализирани алергични реакции.
Могат да се проявят като събиране на течност в областта на лицето (оток), оток на езика, оток на ларинкса със стесняване на дихателните пътища, задух, учестен пулс, спад на кръвното налягане до животозастрашаващ шок. При поява на някой от тези симптоми, които могат да възникнат дори и при първо приложение, се изисква незабавна лекарска намеса.

Психични нарушения: психотични реакции, депресия.

Сърце и съдове: сърцебиене (лалпитации), сърдечна недостатъчност, сърдечен инфаркт (инфаркт на миокарда), високо кръвно налягане (артериална хипертония).

Дихателни, гръдни и медиастинални нарушения: астма, бронхоспазъм, задух и свистене.

Стомах и храносмилателна система: възпаление на хранопровода (езофагит и на задстомашната жлеза (панкреатит), образуване на мембранозни стеснения в тънките черва и в дебелото черво (чревни, подобни на диафрагма, стеснения).

Черен дроб и жлъчен мехур: нарушения на чернодробната функция, чернодробно увреждане, особено при продължително лечение, чернодробна недостатъчност, остро чернодробно възпаление (хепатит).
При продължително приложение трябва внимателно да се проследяват параметрите на чернодробната функция.

Кожа и коса: тежки кожни реакции като кожен обрив със зачервяване и образуване на мехури (напр. синдром на Стивънс-Джонсън, токсична епидермална некролиза/синдром на ЛаЙел), косопад (алопеция).
По изключение могат да възникнат тежки кожни инфекции и мекотьканни усложнения по време на варицела (вж. също “Инфекции и паразитози”).

Бъбреци и пикочни пътища: намалено отделяне на урина и повишена задръжка на течности в тъканите (отоци), особено при пациенти с високо кръвно налягане или с нарушена бъбречна функция, нефротичен синдром (задържане на вода в организма (отоци) и увеличено отделяне на белтък с урината), възпаление на бъбрещи е (интерстициален нефрит), което може да сс съпътства от остро нарушена бъбречна функция.

Намалено отделяне на урина, задържане на вода в организма (отоци), както и чувство за общо неразположение, могат да са признак на бъбречно нарушение до бъбречна недостатъчност.
Ако изброените симптоми се появят или влошат, трябва да спрете приложението на МИГ® за деца и веднага да посетите лекар.

С неизвестна честота (от наличните данни не може да бъде направена оценка)

Нарушения на кожата и подкожната тъкан: Може да настъпи тежка кожна реакция, известна като DRESS синдром. Симптомите на DRESS включват: кожен обрив, повишена температура, подуване на лимфните възли и повишаване на еозинофилите (вид бели кръвни клетки).

Съобщаване на нежелани реакции
Ако получите някакви нежелани реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез националната система за съобщаване:

Изпълнителна агенция по лекарствата
ул. „Дамян Груев” № 8
1303 София
тел.: +359 28903417
уебсайт: www.bda.bg

Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

 

Доставка и плащане

Доставката в рамките на България се извършва с куриерски фирми Спиди и Еконт, по избор на купувача:

От куриерска фирма Спиди до адрес на купувача или до офис на куриерската фирма.

От куриерска фирма Еконт до офис на куриерската фирма.

 

Доставка до избрана аптека * 

Безплатна

Покупка на стойност над 80 лв. с ДДС

Безплатна


* Избраните аптеки са в гр. София

 

Speedy при поръчка на стойност до 80 лв.

Спиди    До офис   До адрес
до 1кг     4,69лв     5,69лв
Oт 1кг до 2кг     4,99лв     6,99лв
От 2кг до 3кг     5,99лв     7,99лв
Oт 3кг до 6кг     7,99лв   11,19лв
От 6кг до 10кг   12,99лв   13,29лв
От 10кг до 20кг   13,59лв   19,39лв

**Максимално допустимото единично тегло на пратка е 20 кг

Econt при поръчка на стойност до 80лв (възможност за поръчка само до офис на куриера)

Еконт       До офис
до 1кг          7,99лв
От 1 до 2кг          7,99лв
От 2кг до 3кг          8,19лв
Oт 3кг до 6кг          9,99лв
От 6кг до 10кг        14,99лв
От 10кг до 20кг        15,59лв

**Максимално допустимото единично тегло на пратка е 20 кг

0
Rating:
% of 100
Напишете вашето мнение
Какво е Вашето мнение за:МИГ ЗА ДЕЦА СУСП. 20МГ/МЛ 100 МЛ
Вашият рейтинг